Gravde opp mora med biljekken

BAHCECIK (Dagbladet): - Vi har ikke sett en eneste myndighetsperson her siden jordskjelvet rammet oss. Vi har ikke fått noen hjelp og har måttet grave fram våre døde selv, sier lastebilsjåføren Sadi Aydin (35). Selv måtte han grave opp liket av moren sin med en biljekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var det eneste jeg hadde for hånda, sier Sadi. Dette skjedde tirsdag, dagen etter jordskjelvet.

Denne fredagsettermiddagen, over tre døgn seinere, graver pårørende, venner og naboer i boligkvarteret Seymen i landsbyen Bahcecik fremdeles likene opp av ruinene selv. Nå har de to gravemaskiner og en bulldoser til disposisjon. Det er ikke fordi myndighetene har stilt opp, men fordi eieren har en datter blant de omkomne.

Seks lik

45 mennesker er hittil gravd fram døde fra de sammenraste boligblokkene. To ble funnet i live, mens 15 fortsatt er savnet. Bare i løpet av den drøye timen vi befinner oss der, blir seks lik båret ut av ruinhaugene.

Innbyggerne i Bahcecik med 6000 innbyggere, må frakte vekk sine døde selv. Her er ingen ambulanser eller annen offentlig hjelp. I Seymen gjør et par private pickuper nytten.

På veien nedenfor, 100 meter unna, passerer flere ambulanser. De skal til den hardt rammede byen Gölcük et par mil unna. Der var et par hundre soldater fra byens marinebase begravd i ruinene.

- All offentlig hjelp i dette området, har gått til soldatene i Gölcük. Der mangler det ikke på hjelpemannskaper eller utstyr, sier en av de frivillige som ikke tør å oppgi sitt navn. For han er passe så kritisk til den tyrkiske regjeringen.

- Politikerne tenker bare på profitt og bryr seg ikke om vanlige mennesker. Jeg betaler skatt og får ingen ting igjen. Hva slags system er det? sier mannen, som er i 40 åra.

- Blir straffet

Metin (34) som heller ikke vil oppgi sitt fulle navn, er en alvorlig troende muslim og ser saken fra en annen synsvinkel.

- Jordskjelvet er Allahs straffedom. Han straffer våre myndigheter fordi de har avskaffet muslimsk lovgivning i Tyrkia og befolkningen fordi den ikke har kvittet seg med den gudløse regjeringen. Vi prøver å leve etter Koranen, men det er tydeligvis ikke nok, sier Metin.

En venn av han kommer bort og peker mot en moské som står like hel bak de sammenraste husene. Innbyggerne i Bahcecik som bare ligger 15 mil fra Istanbul, får mat og vann i nødhjelp fra byer og kommuner som ikke er rammet av jordskjelvet. Litt kommer fra lokale myndigheter, det meste fra frivillige, både organisasjoner og næringsliv. De har ikke fått en krone i offentlig støtte.

- Vi trenger et sted å bo. Foreløpig kan vi klare oss hvis vi får telt, men vi har behov for husvære når høsten og vinteren setter inn. Det er jo lov å håpe på at vi etter hvert får litt hjelp, sier Sadi Aydin.

Raser

Titusenvis av mennesker i Tyrkia er i samme situasjon som Aydin. Endel steder hjelper myndighetene til, andre steder ikke. Verst har det gått ut over områder som ligger litt ute på landsbygda. Mange jordskjelvrammede raser mot myndighetene. Skjellsordene hagler, men ikke alltid innenfor hørevidden til en utenlandsk journalist.

Ingen hjelp

- Vi har ikke fått noen offentlig hjelp, men hadde besøk av to politikere fra MHP (det ytterliggående høyrepartiet i regjeringen) forleden. De sa hallo og reiste igjen, uten å love noe som helst, sier Ali Tanriverdi (45) som driver et transportfirma i landbyen Kullar, like ved Bahcecik. I Kullar med 15000 innbyggere, er det funnet mer enn 300 døde. Alle er gravd fram av innbyggerne selv.

<B>UTEN HJELP:</B> Sadi Aydin måtte grave fram liket av sin mor på egen hånd. I hans landsby har ikke offentlige hjelpemannskaper vist seg i det hele tatt.