Gravde seg ut av snøras

BERGEN (Dagbladet): - Jeg var sikker på å dø, jeg hadde aldri hørt om noen som hadde gravd seg ut av snøras, forteller Bjørn Stokseth. 35-åringen klarte det, og takker Dagbladet for gode råd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dramaet utspilte seg sist tirsdag, da han utløste og ble feid med av et snøskred på en skitur i Hodlekve utenfor Sogndal. Han forsøkte å stå på ski ut av rasområdet, men hadde ikke en sjanse.

Var klar over rasfare

- Det var over på et øyeblikk, men likevel tenkte jeg mange tanker før jeg plutselig lå bom fast i snøen, forklarer Bjørn Stokseth til Dagbladet.

- Jeg visste at jeg var alene og at det kom til å gå for lang tid før noen ville etterlyse meg. Til kona hadde jeg sagt at hun ikke måtte bli redd om jeg ble sein. Jeg innså at jeg kom til å dø. Merkelig nok var det ikke først og fremst redsel jeg kjente, men en voldsom selvbebreidelse. Hjemme satt kona og to små barn, og jeg var tross alt klar over at det var stor rasfare akkurat denne dagen.

Leste Magasinet

En kombinasjon av utrolig flaks og at han hadde lest Dagbladets Magasinet, gjorde at Stokseth kunne spenne på seg skiene og renne ut av rasområdet etter å ha gravd seg ut.

- I Magasinet leste jeg artikkelen om snøras i Chamonix. Der sto det blant annet at en burde holde hendene foran ansiktet om en ble tatt av ras, forteller Stokseth.

Ansiktet opp

- Det var ikke bare det konkrete rådet som hjalp, men også det psykiske ved å ha lest om folk som har overlevd skred. Det, sammen med at jeg ble liggende med ansiktet oppover mot overflaten av skredet, ble redningen for meg.

Hele tida lå han med angst for at et nytt ras skulle komme og drepe håpet om å overleve. I tillegg holdt bindingene fra Rottefella ham fast til skia helt til han hadde gravd nok til å løse dem ut.

- Snøen lå som sement rundt kroppen min. Jeg tror jeg lå i snøen i om lag en og en halv time. Mesteparten av tida fikk jeg brukt høyrearmen, men det løsnet litt da jeg klarte å løse av meg ryggsekken som var spent fast til meg. Jeg tenkte hele tida på om jeg skulle jobbe febrilsk, eller om jeg skulle rasjonere litt på kreftene. Jeg valgte heldigvis det siste.

Han tror han kommer til å gå på ski igjen, men det står ikke langt oppe på prioriteringslista akkurat nå. Fysisk er han like hel, men skrekken sitter i ennå.

Aldri mer alene

- Flaks blir bare en floskel. Det finnes ikke ord som kan beskrive at jeg overlevde. Kona mi trodde meg rett og slett ikke da jeg fortalte henne historien. Jeg kommer aldri til å ta toppturer igjen alene, sier Stokseth, som kommer med en klar oppfordring:

- Ta aldri så store risikoer som jeg gjorde.

SKJELVEN:</B> Bjørn Stokseth (35) fra Sogndal fikk den store skjelven da han var tilbake ved rasstedet der livet hans nesten endte.