Gravdramaet i retten trekker ut - ny avgjørelse i morgen

Retten spesifiserte forrige beslutning om at likene må flyttes, men denne avgjørelsen er allerede påkjært.

FAMILIEN: Nelson Mandelas datter Makaziwe Mandela med blått sjal fulgte dagens rettsmøte sammen med sin nevø Ndaba Mandela og niesen Ndikela Mandela. Foto: Torbjörn Selander
FAMILIEN: Nelson Mandelas datter Makaziwe Mandela med blått sjal fulgte dagens rettsmøte sammen med sin nevø Ndaba Mandela og niesen Ndikela Mandela. Foto: Torbjörn SelanderVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UMTATA (Dagbladet):
Den etter hvert svært innviklede rettsprosessen rundt Mandela-levningene fortsatte i dag.

Noe av det første dommer Lusindiso Parade gjorde under dagens rettsmøte var å klargjøre den første besluttingen.

Der var det nemlig sneket seg inn en datofeil slik at fristen for å flytte levningene var blitt satt til 29. juli i stedet for 29. juni som dommeren antakelig mente.

Så i dag bestemte dommeren at den avgjørelsen skal forstås som at levningene av Nelson Mandelas tre døde barn må nå være flyttet tilbake til den opprinnelige gravplassen i Qunu innen klokka 15.00 i morgen.

Men rettsdramaet er langt fra over med dette. For denne beslutningen er allerede påkjært og det var faktisk dette kjæremålet som ble behandlet i dagens rettsmøte.

Bare prosess Det ble argumentert fram og tilbake og særlig advokatene til Mandla Mandela brukte mye tid på argumentere om prosesen.

- Han produserer bare juridiske argumenter om hvordan denne saken kan utsettes lengst mulig. Han nekter å gå inn i sakens kjerne, som er hvor vidt Mandla Mandela hadde rett til å flytte på likene eller ei, sa Mandelafamiliens advokat David Smith, i retten.

Han representerer 15 medlemmer av Mandela-familien, tilknyttet alle av Nelson Mandelas tre ekteskap.

Til slutt hevet dommer Lusidso Parade retten med disse ordene:

- Jeg vil komme med en beslutning klokken 16 i morgen ettermiddag.

Dagbladet har fulgt rettsmøtet om Mandela-gravene i Umtatas ankedomstol i dag. For kort tid siden falt altså avgjørelsen i striden der Mandla Mandela har stått mot resten av Mandela-familien, etter at han for to år siden flyttet gravene til Nelson Mandelas tre døde barn.

Tilstede Mandelas datter Makaziwe Mandela og hennes to nieser Ndileka Mandela og Ndaba Mandela kom inn i rettslokalet om lag kvart på tre i ettermiddag. De følger rettsdramaet om hvor familiegravene skal ligge.

Mandla glimret med sitt fravær I Mandelafamilien er det nå Mandla Mandela mot resten av familien. Resten av familien er representert med de tre Mandelaene, mens Mandla Mandela glimrer med sitt fravær. Han lar sine advokater håndtere denne saken nå.

En feil dato i et tidligere rettsdokument skaper nå hodebry i retten. Der dommeren skulle ha satt en frist til 29. juni, skrev han i stedet 29. juli. Dette utnytter nå Mandla Mandelas advokater til å kjøpe seg tid.

Ndaba Mandela er broren til Mandla Mandela. Han sitter her i retten sammen med resten av familien og kjemper mot sin bror for å få levningene til faren, deres onkel og tante flyttet tilbake til landsbyen Qunu.

Åpent møte Mandelafamiliens advokater var siden i morges klare til å prosedere ankesaken om hva som skal skje med de tre omstridte Mandela-likene.

- Vi er helt klare og venter bare på motparten, sier advokat Wesley Hayes til Dagbladet.

Han representerer Makaziwe Mandela og den største delen av Mandelafamilien.  

PÅ VEI: Mandla Mandelas to advokater ankommer rettslokalet i Umtata. Dagbladet følger rettssaken live fra klokka 14.15. Foto: Torbjørn Selander
PÅ VEI: Mandla Mandelas to advokater ankommer rettslokalet i Umtata. Dagbladet følger rettssaken live fra klokka 14.15. Foto: Torbjørn Selander Vis mer

Klokka halv tolv i dag kom Mandla Mandelas tre advokater inn i rettslokalet med raske skritt.

Like etter kunne rettsskriveren fortelle Dagbladet at det blir rettsmøte i dag.

Etter anmodning fra redaktørforeningen i Sør-Afrika ble det også besluttet at møtet skulle være åpent for presse og tilhørere.