DREPT: Etterforskere fra både Malta, FBI, Nederland og England forsøker å finne ut hvem som står bak attentatet på gravejournalist Daphne Caruana Galizia (53). Hun ble drept i en bilbombe mandag. Foto: NTB Scanpix
DREPT: Etterforskere fra både Malta, FBI, Nederland og England forsøker å finne ut hvem som står bak attentatet på gravejournalist Daphne Caruana Galizia (53). Hun ble drept i en bilbombe mandag. Foto: NTB ScanpixVis mer

Journalist i drept på Malta

Gravejournalist Daphne (53) drept av bilbombe. – På mange måter ber politikere om angrep på journalister

Internasjonal gravejournalist, som selv har mottatt dødstrusler, mener det er feil at politikere kaller journalister for løgnere og statsfiender.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Daphne Caruana Galizia (53), kjent som en fryktløs gravejournalist, ble drept av en kraftig bilbombe nær hjemmet sitt i Bidjina på Malta mandag.

I går ble det kjent at Malta har bedt om bistand fra amerikanske og nederlandske kriminalteknikere i jakten på dem som står bak attentatet.

– Moren min ble drept fordi hun sto mellom loven og de som krenket den, sier journalistens sønn, Matthew, ifølge BBC.

Bare timer etter moren døde i bilbomba var sønnen ute med et innlegg på Facebook, hvor han beskylder politiet på Malta for å være inkompetente.

Han kaller videre Malta for en «Mafia-stat».

53-åringen har gjort store avsløringer i arbeidet som journalist. Blant annet avslørte hun at Maltas energiminister og president Joseph Muscats stabssjef hadde hemmelige kontoer i Panama, og at de på denne måten skjulte penger de angivelig hadde mottatt i smøring fra Aserbajdsjan.

Avsløringen vakte stor oppmerksomhet og førte til at det ble holdt nyvalg på Malta. Muscats parti fikk flertall og han kunne derfor fortsette som regjeringssjef.

Etterforsker vrakrestene

Ifølge avisa Times of Malta har Malta blitt rammet av en rekke bilbomber de siste årene. De fleste er antatt utført av kriminelle gjenger, uten politiske motiver.

ETTERFORSKER: To dager etter den kraftige bomba ble avfyrt driver teknikere med etterforskning på stedet. Bilen ble slengt i deler utover et jorde, da bomba gikk av mandag kveld. Foto: NTB Scanpix
ETTERFORSKER: To dager etter den kraftige bomba ble avfyrt driver teknikere med etterforskning på stedet. Bilen ble slengt i deler utover et jorde, da bomba gikk av mandag kveld. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Samme avis skrev at det onsdag pågikk etterforskning på stedet hvor den kraftige bilbomba sprengte. Etterforskerne prøver å finne ut mer om bomba – hvor den var plassert, hvordan den gikk av og om bilrestene kan si noe mer om hvem som sto bak.

Politikilder opplyser at sprengstoffet semtex kan ha blitt brukt. Både FBI, og etterforskere fra England og Nederland bistår politiet i Malta i etterforskningen.

Mange med drapsmotiv

Den internasjonale gravejournalisten, Miranda Patrucic, som jobber for Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) har selv blitt utsatt for dødstrusler i jobbsammenheng. Hun forteller til Dagbladet at det er nok av folk med motiv om å drepe journalister som kommer med avsløringer.

– Det er ingen andre grunner til å plassere en bombe under en bil. Det er tydelig at noen har overvåket henne og planlagt dette. Dette er ikke en tilfeldighet. Hun hadde tydelig mange fiender. Fra folk som saksøkte henne til politimenn som etter hun døde sa at «endelig fikk hun som fortjent», sier Patrucic.

Hun legger til at hver gang noe avsløres, er det noen som blir sinte. Hun viser til at i noen land blir myndighetene så sinte at de fengsler journalister, som i Aserbajdsjan.

– De har ikke drept journalister, men om du fengsler en journalist så kan du nesten like gjerne drepe den. Andre steder i verden er det enten organisert kriminalitet eller politikk som dreper journalister, sier Patrucic videre.

Hun viser til land som Russland og land i Sentral-Asia.

– Ber om angrep på journalister

Den internasjonale gravejournalisten, Miranda Patrucic har selv opplevd dødstrusler. Foto: Privat
Den internasjonale gravejournalisten, Miranda Patrucic har selv opplevd dødstrusler. Foto: Privat Vis mer

Den kjente gravejournalisten rapporterte selv i Montenegro, og da hun offentliggjorde de første avsløringene, kalte statsministeren henne for statsfiende. Etterpå mottok hun en dødstrussel.

– Hver tur til Montenegro var et problem, folk overvåket hva jeg gjorde der. Det er noe mange journalister opplever. Jeg kjenner noen som har blitt alvorlig slått og familiemedlemmer har blitt fengslet, sier Patrucic.

Gravejournalisten legger til at man skulle anta at Malta var mer sivilisert, som et EU-land. Men at bilbomba viser at noen ganger mister kriminelle helt kontroll. Hun forteller også at det ofte er de som gjennomfører drap og ikke dem som bestiller drapene, som blir tatt.

– Når politikere, som egentlig burde være forbilder, kaller journalister løgner, fiender og noen som burde bli ødelagt, sender man signaler om at journalister er fiender man burde hate. På mange måter ber de dermed om angrep på journalister, sier hun.

Patrucic kjente godt til den drepte journalisten på Malta sitt journalistiske arbeid.

– Hun var en utrolig modig journalist. En av de få uavhengige journalistene i landet som snakket sannheten. Hun har vært under et ekstremt press med søksmål og overvåking, likevel fortsatte hun å rapportere.

Journalister drept på jobb

54 journalister og medieansatte har så langt i år blitt drept på jobb, på verdensbasis. Øverst på lista finner man landene Mexico med tolv drepte og Irak med sju. På lista finner man også land som Afghanistan (6), Pakistan og India (4), Yemen (3) og Russland (2).

I 2016 døde 122 journalister og medieansatte på jobb. Tallet var henholdsvis 115 i 2015, 135 i 2014 og 123 i 2013. Det viser tall publisert av Det internasjonale journalistforbundet i Brussel.

Patrucic forteller at trusler selvsagt går inn på en som journalist, at man blir redd for livet sitt og familien sin. Men personlig tar hun forbehold og er forsiktig i hvem hun snakker med og hvilken transport hun tar.

– Når du kommer over sjokket, går du videre. Journalistikken er i blodet ditt og det er hvem du er. På et tidspunkt glemmer du frykt, fordi du er opptatt med jobb og viktigheten av historien du jobber med, sier hun.

Mange reaksjoner

President i europaparlamentet, Antonio Tajini, har bedt om full etterforskning etter bilbomba.

– Å drepe en journalist med en bombe i 2017 er helt utrolig. Hvorfor drepe en journalist? Trolig fordi journalisten var nært et viktig punkt, sier han til BBC.

Maltas statsminister har også uttalt at dette var en barbarisk hendelse, selv om hun var en av hans største kritikere.

– Alle vet at Caruana Galizia var en av mine harde kritikere, både politisk og personlig, men ingen kan rettferdiggjøre denne barbariske hendelsen på noen måte, sa statsminister på Malta Joseph Muscat under en pressekonferanse like etter hendelsen mandag