SKRIVER BØKER: Journalist Kjetil Stormark varsler to bøker - og ny informasjon - om 22. juli. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
SKRIVER BØKER: Journalist Kjetil Stormark varsler to bøker - og ny informasjon - om 22. juli. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Gravejournalist varsler ny Breivik-info

Kjetil Stormark har intervjuet Utøya-ofre og hatt tilgang til Breiviks e-poster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til NTB varsler Stormark to bind om terrorangrepene.

Mandag var han med ut til Utøya da AUF for første gang åpnet øya for pressen. Stormark er trolig blant dem som har snakket med flest av de berørte etter terrorangrepene. Bare fra Utøya har han intervjuet flere titall av de overlevende og pårørende, samt mange av de frivillige hjelperne.

Øyenvitner - Vår ambisjon er å lage en ærlig og oppriktig øyenvitneskildring som gjenforteller den mest dramatiske dagen i Norges historie siden 9. april 1940.

- Det er svært spesielt å være her etter alle historiene vi har fått høre fra dem vi har intervjuet, sier Stormark til NTB før han legger ut på turen i massemorderens fotspor på øya.

Han er engasjert av Kagge forlag til å skrive historien om terrorangrepene. Hittil har det blitt rundt 100 timer med opptak fra overlevende som fritt har fått fortelle sin historie.

Stormark har engasjert to researchere og sju personer som hjelper ham med å skrive ut de mange intervjuene. Målet er publisere første bind i november.

Ukjente opplysninger Den første boken vil bli en ren øyenvitneskildring av hendelsene. Men Stormark sitter også på et stort materiale om den terrorsiktede Anders Behring Breiviks forberedelser og kontakter.

Kort tid etter angrepene ble Stormark kontaktet av en hackergruppe som hadde brutt seg inn i to av Breiviks e-postkontoer og tatt kopi av en stort antall e-poster. De ba Stormark gå gjennom materialet og også overlevere en kopi til politiet.

- Vi har tatt et valg om ikke å ta med dette i den første boken, som skal være en øyenvitneskildring på ofrenes premisser. Derfor blir det minst to bøker. Den første går ikke inn i forberedelsesfasen i det hele tatt. Det er to helt forskjellige historier.

Stormark varsler likevel at det i begge bøkene vil komme opplysninger som så langt ikke er kjent.

- Vanskelig 40-åringen er en prisbelønnet journalist som står bak flere store avsløringer i en mer enn 20 år lang journalistkarriere. Like fullt setter han terrorangrepene 22. juli i særstilling som det verste han har jobbet med.

- Jeg tror dette er det vanskeligste jeg har jobbet med noensinne. Det er umulig å ikke bli berørt selv, sier han.

I sin ungdom var Stormark selv leirdeltaker på Utøya et par år, og han sier dette gjør at han går inn i oppdraget med større ydmykhet.

- Det er noe rart med det når du selv har vært her og kjenner øya, kulturen og flere av foreldrene som hadde barn her da det skjedde.

(NTB)