Gravemaskinbande herjer i Sør-Norge: Skadeverk og tyverier for millioner

- Dette er ikke guttestreker, slår politiet fast.

KOSTBART: Flere av gravemaskinene har fått fjernet utstyr fra utsiden. Andre har fått dører brutt opp. Foto: Politiet
KOSTBART: Flere av gravemaskinene har fått fjernet utstyr fra utsiden. Andre har fått dører brutt opp. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sør-øst politidistrikt melder torsdag at det er utført skadeverk og tyveri av GPS-utstyr på ei gravemaskin på Lierskogen i Buskerud.

Operasjonsleder Rune Hunshamar sier til Dagbladet spor så langt tyder på at det er snakk om skader og stjålet utstyr for til sammen 50 000-60 000 kroner. Men hendelsen er bare den siste i en lang rekke av lignende saker politiet har hatt den siste tida.

En bande herjer

Jan Henrik Håkestad hos politiet i Drammen forteller at tyveriene de har opplevd i distriktet de siste ukene, er svært spesifikke. Han betegner det som en bande som nå herjer i området.

- Dette har pågått i minst tre uker nå. De startet i Trondheimsområdet hvor det ble meldt om flere hendelser i starten av mai, men har kommet sørover etter hvert, sier Håkestad.

De siste ukene har han mottatt meldinger om en rekke tilfeller i Sandefjord og minst to saker sør for Drammen. I tillegg kom torsdagens melding fra Lierskogen.

- Ikke guttestreker

GPS-systemer og tilhørende displayer og antenner er det som hovedsakelig har blitt rapporter stjålet fra gravemaskiner i Sør-Norge i forbindelse med sakene så langt. Ifølge politiet har gjerningsmennene god kunnskap om hva de skal se etter.

ØDELAGT: Skaden er nesten ikke synlig, men denne låsen er brutt opp av tyvene før det er gjort tyveri av utstyr fra førerhuset. Foto: Politiet
ØDELAGT: Skaden er nesten ikke synlig, men denne låsen er brutt opp av tyvene før det er gjort tyveri av utstyr fra førerhuset. Foto: Politiet Vis mer

- Dette er ikke guttestreker. Det er snakk om spesialutstyr som man må kjenne til for å vite hva man tar. Det er heller ikke noe man lett selger videre uten å ha kunnskap om det, sier Håkestad.

Frustrerende jakt

Han beskriver jakten på gjerningsmennene som en svært utfordrende oppgave. Innen hærverket og tyveriene oppdages, er de skyldige for lengst forduftet.

- De krysser fylkesgrenser i jakta på nye steder de kan slå til. Skadene og tyveriene utgjør millioner om man ser på alle disse sakene, og ringvirkningene de får både i direkte kostnad og i tapt arbeid. Det er frustrerende både for de som rammes og politiet, sier Håkestad.

Politiet ber nå om tips, dersom publikum ser noe som kan knyttes til tyveriene. Beskrivelse av biler eller registreringsnummer som kan knyttes til tyveriene er særlig interessant, og kan meldes til politiet på 02800.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer