Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gravemaskiner, skarpskyttere og røykdykkere jakter på bever

Hannbeveren tetter avløpsrør i Brumunddal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På det meste var nærmere 15 sterke mannfolk med i arbeidet med å finne beverhytta tirsdag og onsdag, skriver Hamar Arbeiderblad i dag.

Skarpskyttere, røykdykkere, ingeniører, brannmenn, oppsynsmenn og gravemaskiner deltok i arbeidet med å lokalisere hytta, rive den og renske ut av avløpsrøret i en villabebyggelse i Brumunddal.

En av naboene i Mørkved krets, Ivar Antonsen, har fulgt med på beverens iherdige arbeid denne høsten.

- Om dagen holder han til i avløpsrøret, der han bygger hytte. På kvelden og natta kan vi høre han plaske rundt i bekken, som snart er blitt en liten sjø ved siden av huset, sier Antonsen til Hamar Arbeiderblad.

- Fylte hele avløpsrøret

Bjørk, rogn og or har gått med i byggearbeidet, som har gjort at avløpsrøret mellom husene blitt demmet opp. Derfor måtte kommunen tirsdag sende tre røykdykkere åtte meter inn i avløpsrøret, som har en diameter på 80 centimeter.

Søket med røykdykkerne var til ingen nytte. Røykdykkerne klarte ikke å rikke beverens byggverk.

- Jeg vil anta kvisthytta hadde en lengde på fem-seks meter. Hytta fylte hele avløpsrøret, sier en av røykdykkerne, Leif Annar Rognlien, til avisen.

BEVERJAKT: Med sin byggeaktivitet tetter hannbeveren avløpsrør i Brummundal i Ringsaker kommune. Røykdykkere, skarpskyttere og gravemaskiner er satt inn i arbeidet med å lokalisere og fjerne beverhytta, som har demmet opp avløpsrørene. Foto: Trond Lillebo/Hamar Arbeiderblad
BEVERJAKT: Med sin byggeaktivitet tetter hannbeveren avløpsrør i Brummundal i Ringsaker kommune. Røykdykkere, skarpskyttere og gravemaskiner er satt inn i arbeidet med å lokalisere og fjerne beverhytta, som har demmet opp avløpsrørene. Foto: Trond Lillebo/Hamar Arbeiderblad Vis mer

Heller ikke profesjonelt vannspylerutstyr fikk beverhytta over ende.

Koster over 50 000

I går var gravemaskina på plass og 10 meter asfalt og fyllmasse ble fjernet i Fredheimvegen. Avløpsrørene ble heist opp, slik at beverhytta kom til syne.

Men da gravemaskinen tok tak i hytta, løsnet stokker og kvister, slik at store deler av byggverket ble ført med vannmassene lenger inn i avløpsrøret.

Resultatet var at hytta kilte seg fast på nytt.

- Høyst sannsynlig må vi grave opp nye 10 meter med avløpsrør, sier vedlikeholdsarbeider Olav Olsen i Ringsaker kommune til Hamar Arbeiderblad.

Ifølge avisen vil beveren koste kommunen over 50 000 kroner. Av frykt for at beveren kommer tilbake og fullfyrer byggingen av hytta, eller enda verre, får seg en hunnbever som den parrer seg med, fortsetter nå jakten på hannbeveren.

Beboer i Fredheimvegen, Ivar Antonsen, sier til Hamar Arbeiderblad at han kunne høre beveren plaske i bekken i 23-tida i går kveld etter at de «15 sterke mannfolkene» var gått hjem.

image: Gravemaskiner, skarpskyttere og røykdykkere jakter på bever

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!