Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Graven er bare halvfull, hvem vil hjelpe oss å fylle den?»

Ifølge Rwanda-ekspert ble sykehus, kirker og kommunehus dødsfeller for tutsier under folkemordet.

RØMTE: Her er tre tutsi-flyktninger, som forsøker å holde varmen den 20. mai 1994, midt under folkemordet. Tutsier søkte tilflukt i kirker, på sykehus og i kommunehus, noe som i flere tilfeller ble dødsfeller for dem. Foto: REUTERS/Corinne Dufka/files/NTBScanpix
RØMTE: Her er tre tutsi-flyktninger, som forsøker å holde varmen den 20. mai 1994, midt under folkemordet. Tutsier søkte tilflukt i kirker, på sykehus og i kommunehus, noe som i flere tilfeller ble dødsfeller for dem. Foto: REUTERS/Corinne Dufka/files/NTBScanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Oslo tingretts sat 250 sitter det igjen en som er tiltalt for mange drap. Denne gangen er det Sadi Bugingo (47), en småbarnsfar fra Rwanda, bosatt i Bergen.

Han er tiltalt for å ha medvirket til drapet på anslagsvis 2000 personer i april 1994, fordelt på tre punkter i tiltalen.

I forrige uke forklarte Bugingo hva han gjorde i tiden før og under folkemordet i hans hjemby, Kibungo, sørøst i Rwanda.

- Oppfordret til å drepe Hilde Nordbye, seniorrådgiver i Kripos, som har skrevet en rapport om Rwanda og folkemordet, forteller at konflikten mellom hutuer og tutsier hadde eksistert, og med jevne mellomrom eskalerte, opp igjennom historien.

Konflikten nådde en topp på 90-tallet. Etter at flyet til hutu-presidenten ble skutt ned i 1994, eskalerte volden. Fra april til juni 1994 ble anslagsvis 800 000 mennesker ble drept, de fleste av dem tutsier og deres støttespillere.

- Ofte ble hutuer oppfordret til å drepe sine ektefeller og naboer om de var tutsier, sier Nordbye.

På radiokanalen RTLM (Radio Télévision Libre des Mille Collines) kunne man høre hatpropaganda og oppfordringer som «Graven er bare halvfull, hvem vil hjelpe oss med å fylle den?». 

Forretningsmann De omtalte ofte tutsier som kakkerlakker, og Bugingo forklarte selv at han hørte oppfordringer til å drepe tutsier på RTLM under folkemordet.

Bugingo var en forretningsmann i Kibungo. Han drev en butikk, først sammen med sine brødre, og så sin egen. Ifølge Nordbye har det i tidligere folkemord-saker blitt slått fast at det var nær umulig å drive næringer i Kibungo, som ligger mellom Tanzania og Rwandas hovedstad Kigali, uten å støtte hutu-partiet MRND.

Interahamwe, som utførte folkemordet, ble før folkemordet omtalt som ungdomspartiet til MRND.

- Dødsfeller Tutsiene ble oppfordret til å søke tilflukt i kirker og på sykehus for å redde livet.

- Det ble som dødsfeller. Når mange var samlet på ett sted, ble det lettere å gjennomføre massakre, sier Nordbye.

Prester, munker og nonner er blant de som er anklaget og dømt for folkemordet.

En av massakrene som er nevnt i tiltalen mot Bugingo skjedde på et område som tilhørte den katolske kirkes bispesete, der rundt 1200 personer hadde søkt tilflukt.

«De omringet området, angrep og drepte internt fordrevne personer, blant annet ved bruk av skytevåpen, håndgranater, macheter, klubber og stokker», står det i tiltalen.

Sykehus og kommunehus Drapene skjedde over mange timer, og anslagsvis 1000 personer ble drept.

TILTALT: Sadi Bugingo følger rettssaken med hjelp fra tolker, som oversetter fra norsk til kinyarwanda. TEGNING: FEDOR SAPEGIN
TILTALT: Sadi Bugingo følger rettssaken med hjelp fra tolker, som oversetter fra norsk til kinyarwanda. TEGNING: FEDOR SAPEGIN Vis mer

Bugingo er også tiltalt for å ha medvirket til drapene på personer som hadde søkt tilflukt på sykehuset i Kibungo.

«I perioden 7. til 23. april 1994 hentet personer fra militsgruppen Interahamwe ved flere anledninger til sammen omkring 40 internt fordrevne personer som hadde søkt tilflukt», står det i tiltalen.

De 40 personene skal ha blitt ført til en mursteinsfabrikk i nærheten, der de ble drept.

Det tredje punktet i tiltalen var også et angrep på personer som hadde søkt tilflukt. Det var rundt 1000 personer i kommunehuset i Birenga.

«De omringet området, angrep og drepte internt fordrevne personer, blant annet ved bruk av skytevåpen, håndgranater, macheter, klubber og stokker», står det i tiltalen.

Anslagsvis 1000 personer ble drept.