Graver etter bin Laden

Kanadiske soldater leder arbeidet med å sjekke om Osama bin Laden kan ligge begravet i fjellene ved Tora Bora.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyhetskanalen CNN melder at søkene ikke ga noe sikkert svar på om verdens mest ettersøkte terrorist, Osama bin Laden, endte sitt liv ved Tora Bora-fjellene i Afghanistan.

Kraftige kamper ble utkjempet i fjellene i desember i fjor, og etterretningskilder sier til CNN at det er en mulighet for at bin Laden ble drept under de massive bombingene.

Operasjon Torii

372 kanadiere, spesialister fra det amerikanske forsvarets etterforsknignsavdeling, USAs militære etterretning og FBI deltar i letingen i Afghanistan som har fått navnet «operasjon Torii». De første amerikanske soldatene startet sine forundersøkelser tre dager før de resten av «ekspedisjonen» startet arbeidet.

- Formålet med operasjonen er å undersøke området grundig og å ødelegge installasjoner for å hindre at al-Qaida skal kunne bruke området igjen, sier det kanadiske forsvarets talsmann, Luc Charron.

Men militærkilder sier til CNN at operasjonens egentlige mål er å finne og identifisere levningene til det USA kaller «viktige mål», al-Qaida-ledere, og spesielt å finne ut om bin Laden ble drept.

- Vårt spesifikke mål var hule nummer fire, sier kilden til CNN. Hulen er en av fire undergrunnsfasiliteter som fikk åpningene sperret da USAs bomber rammet området. Et ubemannet overvåkingsfly fanget opp mellom 40 og 70 al-Qaida-soldater som løp inn i hulen.

Ifølge militære kilder kom soldatene seg aldri ut av huleanlegget igjen.

Militære etterretningseksperter sier de tror de fanget opp Osama bin Laden fra al-Qaidas interne kommunikasjonssystem tidlig i desember i fjor, men at de ikke har hørt en lyd fra ham etter angrepet. De tror derfor at han kan ha blitt drept i angrepet.

Fant ikke huleåpningen

CNN melder at de allierte troppene ikke klarte å finne huleåpningen til hule nummer fire blant steinmassene. De skal ha sprengt bort store mengder stein uten at det hjalp. De har heller ikke funnet åpningene til de tre andre hulene, som de tror hadde forbindelse til hule nummer fire via et enormt underjordisk hulesystem.

I en nærliggende landsby fikk de vite at de hadde begravet 25 arabere etter kampene. Etter å ha fått tillatelse fra de eldre i landsbyen, gravde den kanadisk-ledede ekspedisjonen opp minst 23 graver.

De har nå tatt med seg DNA-prøver fra likene for å forsøke å identifisere dem. De målte også likene, men ingen av dem kom i nærheten av Osama bin Ladens anslagsvise høyde på 195 centimeter.

Les hele artikkelen på CNN her.

LETER ETTER BIN LADEN: </B> De to kanadiske soldatene krabber ut av en hule i Tora Bora sist søndag. CNN skriver i dag at operasjonens egentlige mål var å finne levningene til Osama bin Laden.
GAMMEL VIDEO: Det har dukket opp stadig nye videoer med Osama bin Laden, men ingen som viser ham i live etter desember i fjor.
<B>SPRENGER ALT ETTER SEG: Kanadiske eksperter klargjør sprengstoff før de ødelegger bunkere og grotter som de har undersøkt. Al-Qaida skal ikke få bruke hulene en gang til.