Graver etter overlevende i ruinene

Leter febrilsk i ruinene etter jordskjelvet i Peru. Tallet på omkomne oppjustert til 510.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har nå 510 døde og 1.600 skadde, sier Roberto Ocano, leder for Perus brann- og redningstjeneste. Tallet var ventet å stige.

- Det er døde fastklemt under sammenraste hus, og det ligger døde i gatene, sier han.

Flere hundre etterskjelv skremte opp befolkningen i Peru torsdag, dagen etter at landet ble rammet av et skjelv som målte 8,0 på Richter-skalaen.

Myndighetene i Peru har innført unntakstilstand, og president Alan García har erklært tre dagers landesorg. Alle offentlige bygninger, inkludert skoler, holder stengt.

Havneby ødelagt


Skjelvet rammet hardest i ørkenområdet sør i Peru. Både oasebyen Ica og den nærliggende havnebyen Pisco ble hardt rammet.

-70 prosent av byen er ødelagt. Vi har ikke vann, ingen kommunikasjoner, husene er knust og kirkene ødelagt, sier Piscos ordfører Juan Mendoza. Behovet for medisiner er enormt. Også sykehusene er ødelagt av skjelvet, og mange ble behandlet på gatene.

Redningsmannskaper kunne torsdag grave fram seks overlevende fra San Clemente-kirken i Pisco. Det var en bisettelse i kirken da jordskjelvet rammet onsdag kveld, og mange døde ligger trolig fortsatt i ruinene. Likene av minst 50 mennesker lå på fortauet foran den sammenraste kirken.


Hjelpeoperasjon


Perus regjering har iverksatt en hjelpeoperasjon for å komme de hardest utsatte områdene til unnsetning, men innsatsen virker meget begrenset i forhold til de store behovene.

To militære transportfly forlot Lima med 50 tonn hjelpeforsyninger, inkludert medisiner og mat, til byen Ica, 300 kilometer sør for hovedstaden Lima. To politihelikoptre, hovedsakelig lastet med telt, dro til henholdsvis Pisco og Chincha.

Regjeringen har også sendt en lastebilkolonne til det rammede området, men ødelagte veier gjorde det usikkert om eller hvor fort de ville komme fram.


Internasjonal hjelp
En internasjonal hjelpeinnsats er også i gang. Både FN, Røde Kors, Perus naboland, EU, USA og en rekke andre land lover hjelp til jordskjelvofrene.

Røde Kors-føderasjonen sendte to transportfly med hjelpeforsyninger fra Panama by. FN mobiliserte nødhjelp fra forskjellige FN-organer, EU kunngjorde bistand på 1 million euro, 8 millioner kroner, mens USAs president George W. Bush sendte kondolanser og 100.000 dollar, 600.000 kroner, til nødhjelp.

Norsk UD har så langt ikke mottatt opplysninger om hvorvidt norske statsborgere befinner seg i jordskjelvområdet. Saken håndteres av ambassaden i nabolandet Chiles hovedstad Santiago.

Peru er også tidligere blitt rammet av alvorlige jordskjelv. I 1970 utløste et av historiens mest dødbringende skjelv skred av is og leire som begravde byen Yungay. Anslagsvis 50.000 mennesker mistet livet i denne naturkatastrofen.

(©NTB)