Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Graver hull i bakken åtte timer om dagen

Kanadisk pastor sitter i nordkoreansk fangeleir på livstid.

LIVSTIDSFANGE: Hyeon Soo Lim ble i desember dømt til hardt straffearbeid på livstid, for å ha prøvd å undergrave den nordkoreanske staten. Foto: Xinhua/Polaris
LIVSTIDSFANGE: Hyeon Soo Lim ble i desember dømt til hardt straffearbeid på livstid, for å ha prøvd å undergrave den nordkoreanske staten. Foto: Xinhua/Polaris Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den kanadiske pastoren Hyeon Soon Lim (61) sier til CNN at han bruker åtte timer hver dag på å grave hull i bakken seks dager i uka. Hullene brukes til å plante epletrær i frukthagen i den nordkoreanske fangeleiren der han soner en livstidsdom.

Lim blir hele tida bevoktet av to vakter, er iført en grå uniform og blir stadig strengt kommandert av vaktene. Ifølge CNNs sjokkerte reporter er han tilsynelatende den eneste fangen i leiren, og har ingen kontakt med utenomverdenen. Brev han har prøvd å sende til familien via den svenske ambassaden i Pyongyang, har ikke kommet fram, sier familiens talskvinne.

- Ingen vet om jeg noensinne kommer hjem igjen, men det er hva jeg håper, sier han.

Hjelpearbeid 61-åringen emigrerte til Canada fra Sør-Korea i 1986, og er forstander for en menighet med 3000 medlemmer i Toronto. Den presbyterianske menigheten driver hjelpearbeid i Nord-Korea, og Lim har de siste åra reist dit rundt 100 ganger, forteller familien hans.

Etter en tur til Kina på nyåret i fjor forsvant han; det ble seinere kjent at han var arrestert inne i Nord-Korea. I desember fikk han livstidsdommen, etter en rettssak som tok halvannen time, ifølge CBS.

Lim tror det er kritikken han har kommet med mot Nord-Koreas tidligere ledere Kim Il-sung og Kim Jong-il, som har brakt ham dit han er nå. Men han sier han har revidert sitt syn.

- Tidligere syntes jeg de guddommeliggjorde lederne sine for mye. Men etter å ha lest memoarene til Kim Il-sung og Kim Jong-il ser jeg at de aldri har kalt seg guder.

I august postet en nordkoreansk propagandaside en video med Lim der han innrømmet å være skyldig i å «vanære og fornærme den høyeste ærbødige og republikkens system», ifølge The Guardian.

Hevder han er amerikaner Samtidig har Nord-Korea satt CNN i kontakt med en mann de hevder er en amerikansk statsborger, Kim Dong Chul (62). Hvis historien hans stemmer, er han en fange USA har holdt hemmelig.

- Jeg ber den amerikanske eller sørkoreanske regjeringen om å redde meg, sier mannen som skal være Kim.

Som med Lim foregår intervjuet under strenge betingelser, med vakter til stede. Denne gangen på et hotellrom i Pyongyang, der 62-åringen sitter i påvente av tiltale.

Kim forteller at han bodde på kinesisk side av grensa, men daglig pendlet inn i Nord-Korea for å drive forretninger. Han sier han benyttet anledningen til å spionere «på vegne av konservative elementer i Sør-Korea», og ble pågrepet i oktober i fjor.

- Mitt oppdrag var å ta bilder av militære hemmeligheter og «skandaløse» hendelser, sier den angivelige amerikaneren. Han forteller at han ble påvirket av navngitte sørkoreanere til å hate Nord.

- Tatt på fersken Oppdraget hans var å ødelegge den nordkoreanske regjeringen og spre propaganda mot regjeringen. Han sier han bestakk folk i lokalmiljøet for å samle materiale som han tok med til Kina eller Sør-Korea, og benekter at USA er oppdragsgiveren.

Ifølge Kim ble han tatt på fersk gjerning idet han var i ferd med å få overlevert en minnepinne og et kamera fra en nordkoreansk soldat, som også ble arrestert.

Den angivelige amerikaneren sier han har etterlatt kone og to barn på kinesisk side av grensa, og at han ikke har hatt kontakt med dem siden pågripelsen.

Fordi intervjuet ble gjort med nordkoreanske myndigheter til stede, kan ikke CNN si hvorvidt mannen som sier han er Kim, snakket fritt eller under tvang.

Iskaldt forhold Forholdet mellom Nord og Sør er nær frysepunktet etter at Nord-Korea onsdag hevdet at de har detonert ei hydrogenbombe. Dette ble etterfulgt av at et amerikansk B-52 bombefly - ofte brukt til å frakte atomvåpen - fløy over Sør-Korea, flankert av sørkoreanske F-15 kampfly.

Kim tar opp prøvesprengningen og sier det nå er på tide at USAs regjering vraker sin fiendtlige politikk overfor Nord-Korea. Han benekter at uttalelsene hans er styrt, og anklager vestlige medier for å «misforstå» situasjonen i landet.

Amerikanske myndigheter vil verken bekrefte eller avkrefte at Kim er den han sier. Den oppgitte årsaken er at å snakke åpent om saker der amerikanske borgere holdes fanget, kan forkludre arbeidet med å få dem fri.

Tidligere løslatte vestlige fanger sier uttalelser har kommet med i fangenskap, ble gitt under tvang.

For to år siden ble de to amerikanske fangene Kenneth Bae og Matthew Miller løslatt fra nordkoreansk fangenskap. De hadde sittet to år i fengsel.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media