Graver Jeltsins grav

MOSKVA (Dagbladet): Mens Boris Jeltsin får kunstig politisk åndedrett av sin svekkede presidentkollega Bill Clinton, har gruvearbeiderne fra det iskalde Vorkuta allerede gravd Jeltsins grav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omgitt av massevis av tomme, men svært talende vodkaflasker, med utsikt til parlamentet Jeltsin bombet i 1993, ligger presidentens symbolske grav.

- Vi vil demonstrere helt til Jeltsin har gått av. Han er en marionette for storkapitalister og skurker, landets egentlige herskere, sier en uoffisiell talsmann for de streikende, Vladimir Potsjnij til Dagbladet .

Han og kameratene fra Vakuta helt nord i Ural er blant de mange millioner russere som ikke har fått lønn på mange måneder. De knytter neven over Jeltsins symbolske grav, og gjør ingen ting for å legge skjul på sitt hat.

Ingen av de trettitalls gruvearbeiderne lar seg imponere av at den amerikanske presidenten er på besøk i Moskva. I det hele tatt er det et merkelig toppmøte mellom Clinton og Jeltsin vi er vitne til.

Mens Vestens børser skjelver, og russisk økonomi og politikk kan være i fritt fall mot kaos, var det ingen ting i Moskvas bybilde i går som tydet på at det er storbesøk i byen. Da Dagbladet trålet byen i går, så vi ikke ett amerikansk flagg, og ikke et eneste bilde av verken Clinton eller de to presidentene sammen.

Det er som de svekkede presidentene meget vel skjønner at de ikke har noe å feire, og nærmest lister seg på tå for ikke å irritere sine velgere unødig ved å vise seg prangende fram. Vi er vitne til historiens mest anonyme toppmøte mellom lederne fra de to tidligere supermaktene.
Bill Clinton nøyde seg i går med å mane Jeltsin til ikke å gi opp reformene, men hadde ikke en amerikansk cent å gi bort. Jeltsin svarte at reformene ville fortsette. Men la til at statlig styring på enkelte områder kunne bli nødvendig.

Igjen bidro Jeltsins uttalelser til usikkerhet, og ikke en svært tiltrengt avklaring.

Da gruvearbeiderne satte opp sine telt utenfor det tidligere parlamentet i Moskva sentrum i juni, var de så definitivt en kuriositet fra provinsen. Men de siste ukenes utvikling gjør at deres krav plutselig nå er farlig aktuelle.

Kravene om presidentens avgang kommer ikke lenger bare fra misfornøyde arbeidere og pensjonister som ikke får lønn og pensjon. Det kommer fra stadig flere, og med stadig større styrke fra toneangivende krefter i parlamentet.

- Vi planlegger en generalstreik, og vi har en hær av motiverte gruvearbeidere bak oss, sier Vladimir Potisjnij.