Graver med kubein og nakne hender

Indias regjering satte landet på krigsfot for å få fram hjelp til de ofrene, etter det verste jordskjelvet på et halvt århundre. Antallet omkomne ventes å komme opp i over 5000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Antallet døde som er hentet ut av ruinene er 2.300. En uoffisiell rapport antyder at 5.000 er døde og at tallet kommer til å stige, opplyste delstatsministeren i Gujarat Haran Pandya til fjernsynskanalen Star News lørdag ifølge NTB. Gujarat ble hardest rammet av jordskjelvet, som skapte panikk i India, Pakistan og Nepal.

Antallet omkomne stiger stadig etter hvert som man graver seg ned i ruinene. Faren for dødbringende etterskjelv er overhengende.

Skjelvet rammet delstaten Gujarat helt vest i India og også fylket Sind sørøst i Pakistan. Det målte 7,9 på Richters skala, noe som er svært kraftig. Skjelvet kunne også merkes i Nepal og i Bangladesh, som ligger langs den samme sprekken i jordskorpa, der to plater av jordskorpa møtes.

Med et kubein og nakne hender forsøkte Sunitibehn Mehta å grave vekk løsmassen i ruinene av det som var familiens hjem. Fortvilt søkte hun etter sin åtte år gamle sønn, som lå et sted inne i det som var et seks etasjers høyhus.

- Han er ennå i live. Jeg vet det. Kan noen være så snill å redde min sønn? ba hun tilskuerne omkring seg.

Ektemannen, Veerji Mehta, var ikke like håpefull:

- Det har ikke vært lyd å høre fra skrothaugen på tre timer nå. Jeg har mistet håpet, sa han til nyhetsbyrået AP.

Opprørsk frykt

Femten timer etter at jordskjelvet rammet Ahmedabad, hovedstaden i delstaten Gujarat, lå hundrevis av mennesker ennå fastklemt i de nær hundre bygningene som styrtet sammen. Byen er Indias «tekstilhovedstad» og gikk tidligere under navnet «Østens Manchester». Rundt 300 ofre var funnet i Ahmedabad i går kveld, og letearbeidet fortsatte i nattemørket under oppsatte flomlys.

De fleste ofrene er funnet i store byer med mange høyhus, som i Ahmedabad (4,5 millioner innbyggere).

Mange indere var hjemme for å feire Republikkens dag, grunnlovens 51-årsdag, da jordskjelvet satte bakken i bevegelse i 45 sekunder i går morges klokka 08.46 (04.16 norsk tid).

Hundrevis av mennesker omringet brannstasjonen i Ahmedabad for å be om hjelp til å grave ut slektninger, sa brannsjef Rajesh Bhat til AP.

- Dette er unntakstilstand. Vi møter opprørske folk. En psykose av frykt utvikler seg i byen. Folk har flyktet fra sine hus og søker tilflukt på åpne jorder, fortalte Bhat.

På krigsfot

Statsminister Atal Bihari Vajpayee sammenkalte til krisemøte i regjeringen og ba «alle folk holde sammen i denne stund av nasjonal ulykke». Statsministeren sendte deretter innenriksminister Lal Advani til Gujarat.

Advani sa at landet «er satt på krigsfot» for å få fram hjelpen til ofrene. Hæren, flyvåpenet og marinen er satt inn i bergingsarbeidet, og styrker fra hæren ble sendt inn i området for å delta.

Temperaturen i området sank ned mot sju plussgrader da natta falt på. Soldater delte ut ulltepper. Folk samlet seg utendørs rundt bål. Heller ikke de som har et hjem stående, vågde å sove innendørs.

I Ahmedabad kjempet hjelmkledde redningsarbeidere med spett for å løfte vekk sementstykker og jernstenger i håp om å få ut overlevende.

Kvinner satt voggende på huk på bakken i håp om å få se sine i live. De få gravemaskinene, bulldoserne og kranene som var tilgjengelige, gravde og løftet vekk deler av ødelagte hus. Senger og barneleker lå strødd i ruinene. Noen steder stakk det fram legemsdeler fra døde eller levende, ifølge APs medarbeider på stedet.

Skadde dør

Døde mennesker hopet seg opp på verandaen ved sykehuset N. S. Hospital, mens sårede med brukne armer og bein og blødende sår strømmet inn i gangene mens de skreik og ropte.

Nyhetsbyrået Press Trust of India meldte at 70 personer omkom mens de ventet på legehjelp.

Indisk fjernsyn viste bilder av et blødende barn som ble tatt ut av ruinene, bilder av døde mennesker, av hender og føtter som stakk ut av ruinene og av et tilsynelatende panisk hjelpearbeid med få hjelpemidler. Det fantes åpenbart for lite nødvendig verktøy til en så stor katastrofe.

Episenteret for skjelvet lå nær ørkenbyen Bhuj med 150000 innbyggere, nær grensa til Pakistan. Her var rundt 200 funnet døde i går kveld. 90 prosent av husene i byen var ødelagt, ifølge myndighetene. Over grensa i Pakistan omkom minst 12 mennesker i byen Hyderabad.

Skjelvet er det kraftigste som har rammet India siden et skjelv med styrke 8,5 rammet delstaten Assam i nordøst 15. august 1950 og drepte 1538 mennesker. Jordskjelvet i El Salvador nylig målte 7,6.

De to atomkraftverkene i Gujarat, på 220 megawatt hver, fikk ingen skader, ifølge myndighetene. Men gassrørledninger, de fleste kraftstasjonene, telefonlinjer og vannrørene i den tørre ørkendelstaten ble slått ut.

<B>DØD:</B> En av de overlevende forøker å påkalle brannfolk for å bære bort en død slektning i byen Ahmedabad. Den indiske storbyen var blant de hardest rammede i det katastrofale jordskjelvet som rammet den vestlige delen av India i går.