Graver opp bevis mot Milosevic

PETROVO SELO (Dagbladet): Likene av 74 albanere fra Kosovo graves nå opp utenfor landsbyen Petrovo Selo øst i Serbia. De ble gravd ned i all hemmelighet, milevis hjemmefra. Nå kan de bli 74 nye bevis mot Slobodan Milosevic i Haag-domstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likene ble gravd ned på en åskam et stykke utenfor den vesle landsbyen Petrovo Selo, Arundt 300 kilometer øst for Beograd. Nede i dalen flyter Donau forbi, og på den andre bredden ligger Romania.

- 74 døde er funnet i to massegraver ved Petrovo Selo. To av dem er kvinner. De er alle albanere fra Kosovo, regner vi med, opplyste statsadvokat Miroslav Srzentic til Dagbladet i går.

- Det er antakelig to år gamle graver. De er i ganske god stand, så jeg tror vi kan finne ut mye, forklarer professor i rettsantropologi Mark Skinner fra Vancouver i Canada.

Drept i Kosovo

De to massegravene ligger så godt skult i landskapet at han tror myndighetene må ha fått opplysninger fra noen som visste hva som hadde skjedd. Den ene grava, hvor man fant 56 døde, er tre og en halv meter dyp. Man må ha brukt gravemaskin i arbeidet.

Alt tyder på at ofrene er drept i Kosovo og så fraktet rundt 400 kilometer til massegravene for å dekke over ugjerningene under krigen i Kosovo. Noen av de døde skal ha skader fra skytevåpen og andre skal ha kuler i kroppen.

- Vi er nå nesten ferdige med å undersøke likene og registrere alle funn. Nå skal alle klærne undersøkes og vaskes og undersøkes igjen. Klær kan gi viktige opplysninger både om hvem den døde er og om dødsårsak, forteller professor Skinner, som har deltatt i liknende arbeid på mange kanter av verden.

De døde skal nå legges ned i jorda igjen på et midlertidig gravfelt like ved der de ble funnet. Først når de er sikkert identifisert og de pårørende er varslet, kan de bringes hjem til Kosovo.

- Vårt arbeid her har to formål. Det ene er å bøte på familienes sorg. De skal få sine kjære tilbake. Det andre er å samle rettslige bevis til bruk i etterforskning og tiltale mot de skyldige, sier Skinner.

Serbiske grusomheter

Tidligere har man funnet 36 døde kosovoalbanere, noen av dem barn, gravd ned like nord for Beograd, ikke langt unna et skytefelt for politiet. En lastebilsjåfør har fortalt om at han kjørte med bilen full av lik fra Kosovo til Serbia. Og en lastebil med lik skal ha kjørt ut i Donau, med eller uten vilje, med den følge at likene fløt opp. Avsløringene har gjort mange serbere opprørte. Plutselig har serberne fått Kosovos grusomheter hjem.

- Finnes det flere massegraver i Serbia? Vi vet ikke ennå. For serberne er dette plutselig så nært nå. Hvordan skal nasjonen ta det, nå når de får grusomhetene brakt helt hjem? spør professor Mark Skinner.

<B>NY GRAV:</B> 74 En mann vasker klærne til 74 døde kosovoalbanere som ble funnet i en ny massegrav i Serbia. Håpet er å kunne identifisere ofrene.