Graver opp liket av Arafat

Palestinske myndigheter har begynt arbeidet med å grave opp liket av PLO-lederen Yassir Arafat.

HYLLER HELTEN:  PLO-lederen Yassir Arafat ble hyllet i mausoleet der han er begravet på dødsdagen 10. november. Nå graves liket hans opp.REUTERS/Ali Jarekji
HYLLER HELTEN: PLO-lederen Yassir Arafat ble hyllet i mausoleet der han er begravet på dødsdagen 10. november. Nå graves liket hans opp.REUTERS/Ali Jarekji Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Grunnen er at man vil sjekke om har ble drept av det kjernefysiske stoffet polonium.

Aldri obdusert Arafat døde i 2004 etter kortvarig sykdom. Årsaken til dødsfallet fant man ikke ut av, sykdomsforløpet var et medisinsk mysterium, og det var helt fra begynnelsen av mistanker om at han ble forgiftet. Men liket av Arafat ble aldri obdusert.

- Idag startet de og fjerne betong og steiner fra mausoleet, og arbeidet vil pågå i 15 dager, sier en talsmann for familien. Arafats enke Suha Arafat motsatte seg lenge at liket skulle graves opp. Talamannen for familien understreker at det ikke skal tas bilder at Arafats lik.

Grunnen til at Arafats lik graves opp er at man vil ta prøver for å sjekke om han ble forgiftet av polonium. I 2006 døde Putin-motstanderen Aleksandr Litvinenko under mystiske omstendigheter i London. Det viste seg at han var forgiftet av polonium, et veldig giftig stoff som blant annet det russiske atomforsvaret har i sin besittelse.

Døde som Litvinenko Britisk politi tror at Litvinenko ble forgiftet av den tidligere KGB-agenten Andrej Lugovoj, som møtte Litvinenko i London to uker før han døde. Det ble funnet spor etter polonium flere steder i London, der Lugovoj hadde vært, men russiske myndigheter vil ikke utlevere ham til Storbritannia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer