Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Graver ut New Zealands utedoer

Spente arkeologer graver nå ut innholdet i 150 år gamle utedoer i New Zealand. Det er en skikkelig møkkajobb, men resultatene kan gi ny innsikt i hvordan de første innvandrerne til landet levde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

New Zealand har en rik flora både av skriftlig historie og av muntlige overleveringer. Likevel savner historikerne detaljkunnskaper om dagliglivet blant bosetterne som begynte å komme til øyene på 1800-tallet.

Rundt 30 av landets ledende arkeologer samlet seg torsdag i hovedstaden Wellington for å granske gamle bosteder langs traseen for en ny motorvei. Blant de mest interessante granskingsobjektene er det lokalbefolkningen kaller «dunnies».

På godt norsk betyr dette «gammeldasser», og den framtredende arkeologen Rick McGovern-Wilson beskriver slike innretninger som en uvanlig god kilde til kunnskap.

- Det er få som vet hvor mye rart folk kastet i dunniene sine, sier McGovern-Wilson.

En av utedoene som nå graves ut, tilhørte den velstående Tonks-slekten. Arkeologene tror utgravingen vil bringe for dagen beinrester som viser at denne skipsrederfamilien for det meste spiste dyre lammelår, mens tjenerne og andre ansatte spiste billigere fåreribbe.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media