SJOKKERT: Jarl Ovesen i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.
Foto: HANS ARNE VEDLOG
SJOKKERT: Jarl Ovesen i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon. Foto: HANS ARNE VEDLOGVis mer

- Graverende mangel på rettssikkerhet

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon forteller om graverende omgang med taushetsbelagte dokumenter, under NAV-høringen i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Assisterende generalsekretær Jarl Ovesen i FFO fortalte om et eksempel for halvannen uke siden. En bruker som hadde fått avslag på sin søknad om uførepensjon.

- En av våre saksbehandlere fikk fullmakt til å ta kontakt med NAV og be om en del opplysninger. Til vårt store sjokk fikk vi 3, 6 kilo med originaldokumenter og taushetsbelagte papirer, sendt i urekommandert post!  Dette var et spesielt graverende tilfelle, men slike ting skjer stadig vekk. Vi opplever stadig at originalkvitteringer og bilag forsvinner. Dette viser mangel på rettssikkerhet og personvern i NAV, sier Ovesen til Dagbladet.

FFO, som representerer  300 000 brukere, slår fast at brukervennligheten er blitt dårligere etter NAV-reformen.

- Nav har så langt ikke levert i forhold til intensjonen, sa Ovesen.

Både FFO og representanter for de ansatte i NAV pekte spesielt på organiseringen av NAV og flyttingen av kompetanse til forvaltningsenheter som et kjerneproblem.

- Det å møte brukerne burde være det viktigste. Det kan ikke være slik at man kommer til skranken, og så er kompetansen langt unna., sa generalsekretær Liv Aarum.

Representanter fra NTL og Akademikerne sa at de ansatte ikke får brukt sin kompense, og at etaten er blitt en restanseetat, ikke en kompetanseetat.

Utover dagen skal både tidligere arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap), tidligere arbeidsminister Dag Terje Andersen (Ap) og dagens arbeidsminister, Hanne Bjurstrøm (Ap), svare for seg i kontroll- og konstitusjonskomiteen.