MASSIV DEMONSTRASJON: Titusenvis av mennesker samlet seg i et demonstrasjonstog da Shokri Belaid ble gravlagt. Foto: REUTERS/Anis Mili/NTB Scanpix
MASSIV DEMONSTRASJON: Titusenvis av mennesker samlet seg i et demonstrasjonstog da Shokri Belaid ble gravlagt. Foto: REUTERS/Anis Mili/NTB ScanpixVis mer

Gravferd ble gigantisk demonstrasjon mot islamistregjering

Da opposisjonsleder ble gravlagt i Tunisia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gravferden til den drepte opposisjonslederen Shokri Belaid i Tunisia utviklet seg til en storstilt protest mot islamistene i landets regjering.

Titusener samlet seg fredag for å delta i gravfølget til den sekulære opposisjonslederen, og mange brukte anledningen til å demonstrere sin uvilje mot regjeringen.

Begravelsesprosesjonen gikk fra en offentlig bygning i forstaden Jebel al-Jaloud til en gravlund i nærheten av der Belaid skulle gravlegges. Folkemengden svulmet opp rundt dem som bar Belaids kiste innhyllet i et tunisisk flagg.

Anklager - Belaid, hvil i fred, vi skal fortsette din kamp, ropte noen av deltakerne som hadde fotografier av den avdøde i hendene.

Andre ropte slagord mot Rachid Ghannouchi, leder for det regjerende islamistiske partiet Ennahda.

- Ghannouchi, drapsmann, kriminell, ropte noen.

- Tunisia er fritt, ut med terrorismen.

Partiet selv nekter for å ha hatt noe med drapet å gjøre.

Belaid døde på sykehus etter å ha blitt skutt av ukjente gjerningsmenn utenfor sitt hjem onsdag. Drapet utløste et voldsomt raseri i Tunisia, og både onsdag og torsdag demonstrerte store folkemengder med krav om regjeringens avgang.

Sidi Bouzid Også i Sidi Bouzid, en by i den sørlige delen av landet der revolten mot den daværende presidenten Zine al-Abidine Ben Ali begynte, gikk fredag rundt 10.000 mennesker i protest mot drapet og ropte slagord mot Ennahda og regjeringen, forteller øyenvitner.

Hundrevis av politifolk i fullt utstyr var utplassert på Habib Bourghiba-avenyen i sentrum av hovedstaden Tunis. Gaten har en rekke ganger blitt sentrum for omfattende protester i byen.

Gatene i hovedstaden lå nærmest fullstendig tomme fredag morgen. Den største hovedorganisasjonen i Tunisias fagbevegelse, UGTT, varslet på forhånd generalstreik i forbindelse med begravelsen. UGTT har tette bånd til Folkefronten, en partikoalisjon som Belaid var med på å grunnlegge.

Hæren? Statsminister Hamadi Jebali foreslo onsdag kveld å oppløse regjeringen og i stedet la en teknokratregjering styre fram til neste valg, men hans partifeller i Ennahda har foreløpig motsatt seg dette.

Koalisjonspartiene sier de ikke er blitt konsultert om forslaget. Dette har skapt usikkerhet om regjeringens status.

- I den sannsynlige situasjonen at det ikke blir noen enighet, vil uroen øke og nå et nivå som politiet ikke kan takle, sier Firas Abi Ali ved Exclusive Analysis, et forskningsinstitutt i London.

- Fortsetter uroen i over to uker, vil hæren trolig motvillig gripe inn og støtte en ekspertregjering og nye valg på grunnlovsgivende forsamling, tilføyer han.

(NTB)