Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venner og pårørende rystet da politiet drev kontroll under begravelse

Gravfølge møtt av politikontroll da de kom ut av kirka

- Viste null respekt, sier enka.

- MÅ HA SETT FLAGGENE: Politiet var i full aksjon med trafikkontroll da et gravfølge kom ut av Bardu kirke i forrige uke. - Du stiller deg ikke opp med to biler når det vaier flagg på halv stang i porten, sier Randi Aasvang Hansen, en venn av avdøde, til avisa Nye Troms. Foto: Privat
- MÅ HA SETT FLAGGENE: Politiet var i full aksjon med trafikkontroll da et gravfølge kom ut av Bardu kirke i forrige uke. - Du stiller deg ikke opp med to biler når det vaier flagg på halv stang i porten, sier Randi Aasvang Hansen, en venn av avdøde, til avisa Nye Troms. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et uventet syn møtte venner og pårørende, da de torsdag i forrige uke kom ut fra en begravelsesseremoni i Bardu kirke.

Få meter unna var flere politibetjenter i full gang med en trafikkontroll.

- Det første vi så da vi kom ut fra kirka, var politiet som sto der med lasere i hånda. De viste null respekt, sier Eli Duda, avdødes enke, til Dagbladet.

- Folk var rystet

Duda skjønner ikke hvorfor de måtte gjøre kontrollen akkurat da.

- De må jo ha sett flaggene som vaiet på halv stang og bilene som sto parkert der, sier hun til avisa Nye Troms, som omtaler saken i dag.

- Alle reagerte, sier Randi Aasvang Hansen, en venn av familien som var i begravelsen.

- Det vi trodde, var at de var der for å stoppe trafikken så begravelsesfølget skulle få kjøre ned til kirkegården, sier Hansen om sin første reaksjon.

- MERKET DET IKKE: - De la ikke merke til det innledningsvis. Det er bare å beklage, sier sjefen for UP-distrikt Nord, Geir H. Marthinsen. Foto: Privat
- MERKET DET IKKE: - De la ikke merke til det innledningsvis. Det er bare å beklage, sier sjefen for UP-distrikt Nord, Geir H. Marthinsen. Foto: Privat Vis mer

Etter hvert skjønte hun at det var noe annet som pågikk.

- De hadde biler på parkeringsplassen, sammen med bilene til dem som var i begravelsen, og vinket biler inn ved siden av. Det var et samtaleemne under hele minnestunda. Folk var rystet, forteller hun til Dagbladet.

Stusser over forklaringen

Både Duda og Hansen sier at politiet fortsatte kontrollen selv etter å ha blitt kontaktet av Dudas mor.

- Det var, om ikke traumatiserende, så ganske sjokkerende, sier Eli Duda.

Utrykningspolitiets sjef for distrikt Nord, politioverbetjent Geir H. Marthinsen, beklager hendelsen overfor Nye Troms, men sier at betjentene ikke forstyrret med verken blålys og sirener og at de ikke har gjort noe galt.

Det stiller Randi Aasvang Hansen seg undrende til.

- Jeg må si at jeg stusser litt når ikke utrykningspolitiets sjef synes at det er et problem, sier Hansen til Dagbladet.

- Sto ved siden av

- Vi sto ikke rett utenfor kirka. Vi sto på en eiendom ved siden av kirka, sier Geir Marthinsen da Dagbladet ringer.

- Men dere parkerte på samme parkeringsplass?

- Ja, men det er jo ikke ulovlig. Poenget er at de ble etter hvert oppmerksom på at det var en begravelse, og da pakket de sammen og var klare til å reise. I mellomtida var på en måte skaden skjedd. Men vi hadde jo ikke brukt verken blålys eller sirener og hadde ikke stoppet bilene inne på kirkens område, sier Marthinsen.

Han forklarer at politiet benyttet et område ved kirken som egner seg til å ta inn store kjøretøyer, men innrømmer at de burde ha tenkt tanken at det kunne være en begravelse som pågikk.

- De la ikke merke til det innledningsvis. Det er bare å beklage, sier han.

Eli Duda håper at andre skal slippe å oppleve det samme.

- Jeg håper virkelig at det ikke kommer til å gjenta seg, sier Eli Duda.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!