Gravfølget i Praha

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Demonstranter i Praha danner i dag et gravfølge. De sørger over at sju millioner barn i fattige land dør unødvendig hvert eneste år. Dødsårsaken er de fattiges gjeld til de rike. De fattige betaler ikke bare sine lån med penger. De betaler også med sine barns liv. Hadde de vært gjeldfrie, ville barna vært i live. Dette er ikke demonstrantenes egne påstander. Det er FN som påpeker at når mange fattige land i dagens verden innfrir sine inkassokrav, så ofrer de samtidig mange av sine barn.
  • Sørgemarsjen, om politiet i Praha tillater den, skjer to dager før Verdensbanken og Det internasjonale valutafondet åpner sitt møte i den tsjekkiske hovedstaden. Hovedtema på møtet er kampen mot fattigdom og lettelse av fattige lands gjeld til de rike. De to organisasjonene har oppdaget at de rike blir stadig rikere på de fattiges bekostning, og at det er på tide å gjøre noe med det. Erkjennelsen kommer altfor seint, og de varslede tiltakene er ikke omfattende nok, mener demonstrantene.
  • I en rapport om fattigdom som Verdensbanken selv offentliggjorde nylig, slås det fast at over en milliard mennesker har mindre enn ti kroner om dagen å leve av. 800 millioner mennesker går hver dag sultne til sengs. Rapporten er en beskrivelse av de fattiges elendige tilstand, men også en dom over de to organisasjonenes mangeårige virksomhet. De har ikke kunnet hindre at utviklingen bare har gått fra vondt til verre. Trolig har de i stedet bidratt til den.
  • Demonstrantene vil at de fattigste landene skal få slettet all gjeld de har til de to organisasjonene. Valutafondet og Verdensbanken vil heller lette vilkårene for tilbakebetalingen. Og de setter krav om at frigjorte penger skal brukes til vekst og utvikling, og ikke til f.eks. kjøp av nye våpen. Det høres fornuftig. Men barn som er i ferd med å dø, reddes ikke av økonomisk fornuft. De trenger øyeblikkelig hjelp. I Praha er det demonstrantene som gråter i sørgetog. Politikerne som møtes der, burde gråte sammen med dem.