Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gravid alenemor hetset på rim

«Hun venter barn nr. 3 og ser nu ut som et fe,» skrev trygdesjefen i sin vurdering av alenemorens søknad om overgangsstønad før fødselen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/BODØ (Dagbladet): Dagbladet fortalte i går at Rikstrygdeverket presterte å dumpe en rekke sensitive dokumenter i en container bak etatens kontorbygg på Skillebekk i Oslo. Blant papirene som ble funnet, var alenemorens nå 28 år gamle saksdokument.

Trinn og god

Året er 1975, og alenemoren fra en nordlandskommune venter sitt tredje barn. Hun har søkt kommunens trygdekontor om overgangsstønad, og avdelingssjefen sjøl vurderer søknaden. Han har tydeligvis en kreativ dag på kontoret. I feltet som skal inneholde «et resymé og en vurdering av sakens faktiske forhold», skriver han:

«Søkeren fikk barn nr. 1 og da var hun ung og pen. Søkeren fikk barn nr. 2 og da var hun trinn og god. Miraklenes tid er ennu ikke forbi, hun venter barn nr. 3 og ser nu ut som en fe.

Hun har skrevet under erklæring at hun ikke bor sammen med noen mann som kan være far til noen av de 3. Så her får en bare vente og se.» Deretter går trygdesjefens vurderinger over i mer prosaiske former, før han innvilger søknaden uten videre dikkedarer.

Tar det med ro

Trygdepoesien var trolig aldri ment for et større publikum, men fant altså veien til arkivene i Rikstrygdeverkets pensjonsavdeling.

Fram fra glemselen kom diktningen først da en kvinne fant dokumentet ved siden av Rikstrygdeverkets container i Oslo og tok kontakt med Dagbladet.

Nordlandskvinnen som blir omtalt i dokumentet, er nå i 50-åra. Hun tar trygdesjefens poetiske krumspring med ro. - Jeg orker ikke å bruke energi på å irritere meg over slikt. Det er så lenge siden at jeg knapt husker hvem saksbehandleren var, sier hun til Dagbladet. Hun vil ikke stå fram med navn.

Ville aldri skjedd nå

- Men jeg er direkte forferdet over at denne type dokumenter kan ligge og slenge i Oslos gater, sier hun.

Nåværende trygdesjef i kommunen synes det er helt uhørt det som har funnet sted. - Det går utover min fatteevne at en tidligere sjef i etaten har gjort noe sånt, og at dette notatet nå har kommet på avveie. Jeg kjenner ikke til denne konkrete saken, men kan vel bare fastslå at det verken rimes eller hetses i behandlingssaker hos oss. Dette ville aldri skjedd i dag, sier trygdesjefen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media