Gravid fratatt jobben

Margunn Melheim hadde fått ny jobb i Møre og Romsdal Røde Kors. Så fortalte hun at hun var gravid. Da ga den kvinnelige sjefen jobben til en mann i stedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den 33 år gamle statsviteren fra Molde ble sjokkert, da hun uten forvarsel fikk beskjed om at jobben som organisasjonsutvikler var gått til en annen. Etter intervjurunden hadde hun fått skriftlig bekreftelse på at jobben var hennes.

- Da jeg fikk tilbudet, skrev jeg et brev til Røde Kors. Der gjorde jeg oppmerksom på at jeg var gravid, og skisserte flere alternative måter å jobbe på i permisjonstida, sier Margunn Melheim til Dagbladet.

Hun var innstilt på å jobbe deltid eller fra hjemmekontor det første året, og sier hun var ekstra fleksibel fordi jobben var ny. I tillegg til å opplyse om graviditeten, ba Melheim Røde Kors vurdere å gi henne en noe høyere lønn enn den hun ble tilbudt, samt gjøre rede for boligalternativer de hadde tilbudt.

- Jeg fikk et brev tilbake der Røde Kors skrev at det ikke lenger var aktuelt å tilby meg stillingen, sier Melheim.

Lovbrudd

I brevet, datert 9. desember 1998, skriver distriktsekretæren i Møre og Romsdal Røde Kors, Sissel Anda Jansen, blant annet: «Vi er ikke tjent med at vi ikke kan komme i gang igjen med arbeidet for fullt så tidlig som mulig på nyåret.» Hun skriver også at hun hadde sagt klart fra om at jobben medførte aktiviteter i helgene og kvelder, og at hun hadde inntrykk av at Melheim var klar for både reising og helgearbeid.

Margunn Melheim gikk til Likestillingsombudet.

- Vår vurdering er at dette er et brudd på likestillingsloven. Den sier klart at det ikke skal gjøres forskjell på menn og kvinner ved ansettelser, sier likestillingsombud Anne Lise Ryel. Hun mener Røde Kors trakk tilbudet på grunn av Melheims graviditet.

Anket

- At Melheim var gravid, hadde ingenting å gjøre med vår avgjørelse om å trekke tilbake tilbudet, sier Sissel Anda Jansen. Hun har anket avgjørelsen fra Likestillingsombudet.

- Vi tolket Melheims lønnsforespørsel som et avslag på tilbudet, og hadde ikke tid til å vente på en avklaring, sier Anda Jansen.

Likestillingsombudet mener lønnsspørsmålet er et vikarierende argument fra arbeidsgivers side, og har bedt Møre og Romsdal Røde Kors vurdere en rimelig kompensasjon til Melheim for feilen.

Anken blir behandlet neste uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer