Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gravid tenåring slipper steining

- Nå ønsker jeg meg en trygg fødsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal steines til døde

En islamsk domstol i det nordlige Nigeria opphevet onsdag dommen mot en gravid tenåring som var dømt til døden ved steining. Jenta er gravid utenfor ekteskap.

Dommer Mohammed Mustapha Umar i den øvre sharia-domstolen i byen Dass nord i Nigeria sa at den lavere sharia-domstolen handlet feil da den dømte 18 år gamle Hajara Ibrahim til døden i oktober i fjor. Han erklærte Hajara for frikjent og fri til å gå.

- Retten har funnet følgende feil i den lavere domstolens avgjørelse: For det første handlet dommeren galt da han dømte Hajara til 100 piskeslag og døden ved steining, alt på samme tid, erklærte Umar.

Hard mot dommerne

Umar var også hard i sin fordømmelse av at den lavere domstolen ikke hadde gitt Hajara sjansen til å forsvare seg.

- Enhver dom som er avsagt uten at tiltalte har fått forsvare seg, er død og maktesløs, tordnet han.

Han tilføyde at om noen er uenig i beslutningen om at Hajara frikjennes og settes på frifot, kan de henvende seg til Nigerias øverste shariadomstol. Sharia er den strenge islamske straffeloven, som praktiseres i tolv delstater nord i Nigeria.

- Gud skje lov at det er over. Nå ønsker jeg meg bare en trygg fødsel, sa Hajara, som er seks måneder på vei etter å ha blitt gravid med 35-åringen Dauda Sani - som på sin side er løslatt og går fri «på grunn av bevisets stilling».

Amina

I september i fjor opphevet en shariadomstol steiningsdommen mot alenemoren Amina Lawal. Denne dødsdommen vakte oppsikt og avsky verden over, og menneskerettsgrupper med Amnesty International i spissen engasjerte seg sterkt for å redde Aminas liv.

Nå slipper etter alt å dømme også Hajara Ibrahim steining.

Men Daso Amadu (18) fortsatt har en steiningsdom hengende over hodet. Daso ble dømt til døden i juli i fjor etter at hun fødte en pike utenfor ekteskap.

Dasos sak skal opp for den øvre shariadomstolen i Ningi i Nord-Nigeria 2. desember. Det ventes at jurister og menneskerettsorganisasjoner verden over vil gjøre sitt ytterste for å redde også hennes liv.

(NTB)

-Bildetekst(er):

Scanpix ID: sp63c17eAtten år gamle Hajara Ibrahim (til høyre) forlater et rettslokale nord i Nigeria sammen med sin far Auta etter at en dommer onsdag opphevet dommen der det het at hun skulle steines til døde for å ha hatt sex utenfor ekteskapet. Hajara er seks måneder på vei med et barn hun nå kan se fram til å føde i frihet. Dommeren var krass i sin fordømmelse av den opprinnelige rettssaken mot henne (Foto: George Esiri, SCANPIX/REUTERS)

Scanpix ID: sp63be90Den nigerianske attenåringen Hajara Ibrahim feller en tåre etter at en dommer onsdag opphevet dødsdommen mot henne og sa at hun var fri til å gå. Ibrahim ble dømt til døden ved steining for å ha hatt sex utenfor ekteskapet. Hun er seks måneder på vei med et barn hun nå kan se fram til å føde i frihet, og menneskerettsorganisasjoner jubler over kjennelsen i domstolen nord i Nigeria onsdag (Foto: George Esiri, SCANPIX/REUTERS)

GLADE:</B> Hajara og faren Ibrahim Auta Imam kan endelig glede seg. Barnet som kommer, får vokse opp med mamma.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media