Gravide bør drikke mindre kaffe

Kvinner som drikker mye kaffe mens de er gravide, føder gutter som er mindre enn normalt. Mange veier under tre kilo, viser en nylig publisert undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge studien, som er utført ved blant annet Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), påvirker kaffeinntaket jentebabyenes fødselsvekt i veldig liten grad. Undersøkelsen er foretatt blant 850 andre- og tredjegangsfødende i Bergen og Trondheim, skriver forskning.no.

Kvinnene førte opp alt de spiste og drakk i løpet av tre dager. Kaffe var ett av næringsstoffene som slo negativt ut. Kvinner som drakk mer enn tre kopper kaffe, hadde dobbelt så stor risiko for å få små barn sammenlignet med de mer moderate kaffedrikkerne. De som drakk mange kopper de siste tre månedene av svangerskapet, var ekstra utsatt.

Professor ved Institutt for samfunnsmedisin, Torstein Vik, oppfordrer gravide til å begrense kaffedrikkingen, særlig mot slutten av svangerskapet.

- Fosteret får i seg akkurat samme mengde koffein som moren. Svært få ville gitt et nyfødt barn kaffe, og dermed er det logisk at man også begrenser inntaket under svangerskapet, påpeker Vik.

(NTB)