Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gravide i Ålesund advares

Sykehuskjøkken var smittekilde

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ålesund sjukehus vurderer å sende et brev til gravide etter at en pålegg-kutter i sykehusets koldtkjøkken er lokalisert som mulig smittekilde for listeria.

Fagsjef Per Roland ved Helse Sunnmøre sier til NTB at gravide kvinner som var på sykehuset den aktuelle perioden, bør være oppmerksomme på symptomene ved en listeria-infeksjon. Han vurderer risikoen for at flere er smittet som liten, og vil nødig bidra til å skremme kvinner som har vært innlagt på fødeavdelingen.

Tre pasienter ved Ålesund sjukehus er registrert syke av listeria. En er død, men ifølge sykehuset selv døde vedkommende av primærsykdommen.

Pålegg-kutter

Distriktssjef ved Mattilsynet i Ålesund, Kristin Ness, sier til NTB at prøver som er tatt av pålegg-maskinen tyder på at den kan være kilden. Prøvene vil nå bli analysert ved Folkehelsa for å få fastslått om det er samme listeria-stamme som den tre pasienter fikk i seg.

Ness sier at det ikke er uvanlig å finne listeria i pålegg-kuttere, og at dette kan ha med renhold å gjøre. Kuttemaskinen brukes til ost- og kjøttpålegg, men ikke til mykosttyper hvor en gjerne finner listeria.

- Det kan være at noen har håndtert røykelaks eller mykost, og deretter brukt kuttemaskinen, sier Ness. Hun er glad for at smittekilden nå kan være funnet.

Vaskes ned

Sjeflege ved Ålesund sjukehus, fagsjef Per Roland, sier til NTB at påleggkutteren er fjernet og hele koldtkjøkkenet er desinfisert. Hele kjøkkenet ved Ålesund sjukehus skal nå vaskes grundig ned.

- Vi regner dermed å ha tatt det som måtte være av mulig smittekilde ved sykehuset, og at det ikke er noen fare for pasienter som legges inn heretter.

En listeria-infeksjon kan være farlig for gravide, det vil si for fosteret. Derfor vurderer nå smittevernoverlegen og sjefen for fødeavdelingen å sende et brev til alle kvinner som har vært på fødeavdelingen ved Ålesund sjukehus den aktuelle perioden.

- Dette gjør vi for at de skal være klar over symptomene ved en listeria-infeksjon, sier Roland.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!