Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gravide i Bergen deltar i internasjonal studie

Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen er med i internasjonal kartlegging av fostervekst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Til sammen 15 land skal være med i studien, der målet er å registrere fostervekst i befolkninger med god ernæring og ulik etnisk og geografisk bakgrunn.

WHO vil ut fra dette lage veksttabeller som skal brukes som standard for fostervekst og aldersbestemmelse over hele verden.

- Vekstkurvene som blir brukt internasjonalt i dag er av varierende og til dels dårlig kvalitet. Behovet for en felles standard øker ettersom stadig flere land, også utviklingsland, tar i bruk ultralyd, sier prosjektleder og seksjonsoverlege ved seksjon for fostermedisin, Synnøve Lian Johnsen, i en pressemelding fra Helse Bergen.

Kvinneklinikken har de siste to ukene rekruttert gravide kvinner via fastleger og helsestasjoner, men ønsker nå at gravide kvinner som vil delta, tar direkte kontakt.

- Vi er det første landet som hittil har startet opp. Til sammen skal 1.875 kvinner fra alle kontinenter delta, og 125 av disse skal undersøkes i Bergen, sier Johnsen.

Kvinner som deltar i studien får åtte ultralydundersøkelser, den første ved mellom åtte og tolv ukers svangerskap. Fosteret måles både med vanlig todimensjonal ultralyd og ved hjelp av tredimensjonale opptak. Høyde, vekt og størrelse hos mor blir også registrert. Etter fødsel blir barnet målt og veid på tilsvarende måte.

(©NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media