Gravide i opprør

Fødende kvinner med få minutter mellom riene blir avvist ved Ullevål universitetssykehus. Nå krever gravide kvinner at helseminister Sylvia Brustad rydder opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for loven om fritt sykehusvalg måtte 2000 gravide kvinner finne seg annet sted å føde enn på Ullevål i fjor.

-  Det er helt uholdbart å bo i Oslo og oppleve å bli vist til et annet sykehus i en slik situasjon, sier Carina Nilstun som fødte Peter Nilstun Kielland for fem måneder siden.

Egentlig var hun registrert ved Ullevål universitetssykehus. Men med bare tre minutter mellom riene ble hun bedt om å føde et annet sted.

-  Da jeg ringte til sykehuset, fikk jeg beskjed om at det var fullt og at jeg måtte dra til Bærum for å føde, sier hun.

Får ikke beskjed

Nå gjør flere gravide opprør mot tilstander de mener er helt uverdig for fødende kvinner.

-  Det er ingen som får informasjon på forhånd om at de faktisk kan bli avvist i døra hvis de er registrert der. Vi får heller ikke lov til å føde ved nærmeste sykehus, sier Ingeborg Altern Vedal.

I juni venter hun og Kjell Magne Vedal barn igjen. Sist gang fødte Vedal på under fire timer. Hun frykter for konsekvensene om hun blir avvist ved Ullevål når tida på ny er inne.På eget initiativ har Vedal startet opp en underskriftskampanje mot Ullevål sykehus og Helse Østs praksis. I ryggen har hun nesten 300 opprørte mennesker.

 UVERDIG:  Med bare tre minutter mellom riene ble Carina Nilstun avvist da hun skulle føde Peter Nilstun Kielland for fem måneder siden. Nå krever den gravide Høyre-politikeren Linda Cathrine Hofstad at Sylvia Brustad rydder opp i det uverdige forholdene her ved Ullevål universitetssykehus i Oslo. Fra v: Linda Cathrine Hofstad, Ingeborg Vedal og Carina Nilstun med Peter Nilstun Kielland på armen. Foto: Jon Terje H. Hansen
UVERDIG: Med bare tre minutter mellom riene ble Carina Nilstun avvist da hun skulle føde Peter Nilstun Kielland for fem måneder siden. Nå krever den gravide Høyre-politikeren Linda Cathrine Hofstad at Sylvia Brustad rydder opp i det uverdige forholdene her ved Ullevål universitetssykehus i Oslo. Fra v: Linda Cathrine Hofstad, Ingeborg Vedal og Carina Nilstun med Peter Nilstun Kielland på armen. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

Bryter loven

Nå får de gravide også med seg toppolitikere på laget. Høyres kvinnepolitiske leder, Linda Cathrine Hofstad er selv høygravid. Nå krever hun og stortingsrepresentant Sonja Sjøli at helseminister Sylvia Brustad griper inn.

-  Det er som å gå 2000 år tilbake til da Maria gikk fra herberg til herberg og ble avvist. Dette er totalt uakseptabelt. Nå må Brustad rydde opp, sier Hofstad.

Stortingsrepresentant og jordmor Sonja Sjøli er ikke i tvil:

-  Dette er et brudd på pasientloven. Det skal være fritt sykehusvalg- også for fødende. Blir du avvist på trappa med tette rier vet jeg som jordmor at det kan bli kritisk, sier Sjøli.Til Dagbladet sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad at hun vil ta opp problemene med Helse Øst og lover å gjøre så godt hun kan.

-  Beskjeden om at kvinnen ikke kan føde ved sykehuset må komme i god tid, sier hun.

Det var ikke mulig for Dagbladet å få en kommentar fra Ullevåls direktør Tove Strand i går. Men til avisa Aften har Strand uttalt at Ullevål vil fortsette å nekte kvinner å føde ved sykehuset. Men de skal få beskjed tidligere i svangerskapet.