Gravide i opprør

Fødende kvinner med få minutter mellom riene blir avvist ved Ullevål universitetssykehus. Nå krever gravide kvinner at helseminister Sylvia Brustad rydder opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for loven om fritt sykehusvalg måtte 2000 gravide kvinner finne seg annet sted å føde enn på Ullevål i fjor.

-  Det er helt uholdbart å bo i Oslo og oppleve å bli vist til et annet sykehus i en slik situasjon, sier Carina Nilstun som fødte Peter Nilstun Kielland for fem måneder siden.

Egentlig var hun registrert ved Ullevål universitetssykehus. Men med bare tre minutter mellom riene ble hun bedt om å føde et annet sted.

-  Da jeg ringte til sykehuset, fikk jeg beskjed om at det var fullt og at jeg måtte dra til Bærum for å føde, sier hun.

Får ikke beskjed

Nå gjør flere gravide opprør mot tilstander de mener er helt uverdig for fødende kvinner.

-  Det er ingen som får informasjon på forhånd om at de faktisk kan bli avvist i døra hvis de er registrert der. Vi får heller ikke lov til å føde ved nærmeste sykehus, sier Ingeborg Altern Vedal.

I juni venter hun og Kjell Magne Vedal barn igjen. Sist gang fødte Vedal på under fire timer. Hun frykter for konsekvensene om hun blir avvist ved Ullevål når tida på ny er inne.På eget initiativ har Vedal startet opp en underskriftskampanje mot Ullevål sykehus og Helse Østs praksis. I ryggen har hun nesten 300 opprørte mennesker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer