Corona i Brasil

- Gravide og ufødte barn dør

Antall dødsfall blant gravide kvinner som følge av corona har skutt i været i Brasil etter nyttår.

CORONAGRAVPLASS: I Manaus er det en egen gravplass hvor de begraver personer som har omkommet etter coronasmitte. Foto: Sandro Pereira/Fotoarena/Sipa USA)(Sipa via AP Images)
CORONAGRAVPLASS: I Manaus er det en egen gravplass hvor de begraver personer som har omkommet etter coronasmitte. Foto: Sandro Pereira/Fotoarena/Sipa USA)(Sipa via AP Images) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 33.55% Første dose: 66.42%

Med all sannsynlighet når Brasil 500 000 coronarelaterte dødsfall i løpet av de neste dagene. Det eneste landet med flere dødsfall er USA.

Det ble i januar oppdaget en mutant av coronaviruset, som har herjet i landet siden. Det ble fastslått at den var tre ganger så smittsom.

Tallene øker

Ifølge forskere i storbyen São Paulo, en av de hardest rammede byene i Brasil, er den brasilianske varianten også farligere for gravide.

- Gravide kvinner og deres ufødte barn dør i Brasil, skriver Sky News.

I snitt dør nå 42 gravide kvinner hver uke av corona i landet. Enda flere trenger pustehjelp, mens barn blir født prematurt ved keisersnitt uten at fødselsleger har blitt konsultert, skriver Sky, og viser til en rapport fra forskere ved et brasilianske observatorium.

Til sammenlikning var det bare 10 gravide kvinner som døde hver uke i fjor som følge av corona, står det i samme undersøkelse.

SYTING: Torsdag 4. mars holdt presidenten i Brasil en kontroversiell tale der han ba det brasilianske folket om å slutte å syte over coronapandemien. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

- Dårlig helsevesen

Rossana Pulcinelli Vieira Francisco er en av legene bak rapporten. Hun mener et dårlig helsevesen for gravide har mye av skyld for at dødstallene for gravide med corona er høyere.

- I noen byer begynner pasienten behandling på et vanlig sykehus, og først når tilstanden blir så dårlig at hun må føde barnet blir hun flyttet til et sykehus mens hun trenger pustehjelp for å komme til et sykehus hvor fødselen kan gjennomføres, forklarer hun.

Hun mener landet må finne bedre løsninger for gravide, hvis ikke vil dødstallene fortsette å holde seg høye.

- Vi har flere tilfeller av denne virusvarianten, og helsesystemet for gravide er veldig sårbart, det gir dette resultatet, påpeker hun.

Mutasjonen får skylda

Doktor Patricia Sella mener også at mutasjonen rammer gravide hardere.

- Vi har langt flere coronatilfeller med gravide kvinner i år, trolig på grunn av mutasjonen. Gravide har nedsatt lungekapasitet på grunn av graviditeten fra før, med coronasmitte blir den enda dårligere, forklarer hun til Sky.

Mens mange land har smittetall på vei ned er Brasils tall gått opp igjen i juni.

Den siste uka har de ligget på 70 000 nye coronasmittede i gjennomsnitt per dag. Under smittetoppen i mars hadde de over 100 000 nye smittede per dag.

Presset president

Brasils president Jair Bolsonaro har fått sterk kritikk for sin håndtering av coronapandemien. Tidligere president Dilma Rousseff gikk tidligere i år til et ekstraordinært angrep på landets leder i et intervju med The Guardian.

- Jeg bruker det ordet, sier Rousseff, og sikter til «folkemord».

- Det som karakteriserer et folkemord er når du spiller en aktiv rolle i en befolknings død på en massiv skala, legger Rousseff til.

Hun mener Bolsonaros håndtering - eller rettere sagt manglende håndtering - har kastet Brasil drivende ut på et «hav av hunger og sykdom».

- Vi lever gjennom en ekstremt dramatisk situasjon i Brasil fordi vi ikke har noen regjering, ingen som leder oss gjennom krisa. Vi ser 4200 dødsfall hver dag, og alt tyder på at hvis ingenting forandrer seg, så vil vi nå 5000. Likevel skjer det en totalt forkastelig normalisering av denne virkeligheten, sier Rousseff.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer