Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gravide rammes av dårlig hygiene

Nå har forskere trolig funnet årsaken til den farlige infeksjonssykdommen toksoplasmose. Tidligere har Syden-turer og katter fått skylden. Nå viser smitten, som er svært farlig for gravide, oftest å komme fra norske kjøkken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Stek kjøttet godt og vask grønnsakene, oppfordrer overlege Pål Jenum ved Folkehelsa.

Han anbefaler nå å teste alle gravide i Oslo-området og på Sørvestlandet.

36000 gravide kvinner i 11 fylker har deltatt i Pål Jenums forskningsarbeid, som han skal forsvare for den medisinske doktorgraden ved Universitetet i Oslo neste uke. Resultatene viser at 11 prosent er smittet av toksoplasmose før graviditeten. Smitten overføres av en parasitt som finnes bl.a. i jorda og i kjøtt. - De fleste vil ikke merke at de smittes. Det er ikke farlig å bli smittet før du er gravid, sier Jenum.

Det kan derimot være farlig å bli smittet under svangerskapet. Jenums forskning viser at ca. 100 gravide kvinner smittes hvert år. I 30 prosent av tilfellene overføres smitten til fosteret. Ubehandlet toksoplasmose hos fosteret kan føre til alvorlig hjerneskade og syns- og hørselshemminger.

Risikofaktorene

Som første forsker har Jenum vist i hvor stor grad de kjente risikofaktorene bidrar til toksoplasmainfeksjon. Nesten 60 prosent av de gravide blir smittet ved å spise rått kjøtt og i underkant av 30 prosent blir smittet gjennom uvaskede grønnsaker. Katten, som tidligere ble sett på som den store smittekilden, er årsaken til sykdom i ca. 15 prosent av tilfellene. - Det er vanligvis ikke farlig for gravide å ha katt i huset, sier Jenum.

Gode skolekjøkkenråd som å vaske hender og kniver gjelder også fremdeles, sier han.

Mange gravide ringer Jenum og lurer på om de kan reise til Syden. - Jeg synes ikke vi kan råde gravide fra å reise på ferie til Syden, men jeg ber dem selvsagt holde seg unna rått kjøtt og rå grønnsaker, sier Jenum.

Oslo-kvinner på topp

Toksoplasmose forekommer fem ganger oftere hos Oslo-kvinner enn hos medsøstre ellers i landet. Risikoen er også noe høyere dersom du bor i Rogaland eller Agder-fylkene.

- Parasitten overlever lettere i mildt klima, sier Jenum. Han har derimot ingen god forklaring på hvorfor kvinnene i Oslo er så risikoutsatte, men antar at det kan ha sammenheng med at kvinner i Oslo oftere går på restaurant og spiser mer rått kjøtt enn gravide ellers i landet. Jenum har vist at kvinner med innvandrerbakgrunn generelt har en høyere risiko, men i Oslo er risikoen like høy for alle.

Helsemyndighetene i Norge har diskutert om alle gravide skal testes for toksoplasmose.

Med den viten som nå foreligger, anbefaler Jenum å teste gravide i Oslo-området, Rogaland og Agder-fylkene.