Gravide skal få vikariater

Gravide som søker på vikariat, skal ansettes hvis de er de beste søkerne - til tross for voksende mage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom en endring av likestillingsloven blir arbeidsgivere nå pålagt å ansette gravide kvinner i aktuelle vikariater, til tross for at den gravide selv er på vei ut i permisjon.

Loven slår ettertrykkelig fast at graviditet ikke skal være til hinder for at en kvinne får jobb. Er den gravide den beste søkeren til vikariatet, arbeidsgiveren ansette kvinnen, for så å ansette hennes vikar.

Lovendringen ble vedtatt 29. april, men er ennå ikke trådt i kraft. Likestillingsombud Kristin Mile er glad for at loven nå rydder forskjellsbehandling av veien.

- Det å være i jobb betyr mye selv om en er i permisjon. Karriereløpet opprettholdes, og det å ha en arbeidsgiver gir både ansiennitet og trygghet. Samtidig kan det bety en økonomisk forskjell, kvinnen opparbeider feriepenger, og noen får mer utbetalt under permisjonen når de er i et arbeidsforhold, sier Mile til Aftenposten.

At noen kan reagere på at arbeidsgiveren må ansette to vikarer istedenfor en, har hun forståelse for. - Men det som er viktig, er å få arbeidsgiver til å forstå at slik er reglene. De må følges. Den type forskjellsbehandling er rett og slett forbudt, sier Mile og framhever at den økonomiske ulempen bæres først og fremst av det offentlige.

(NTB)

VOKSENDE MAGE: Magen blir større og større - og sjansen til å få vikariat blir mindre og mindre. Men en ny lov gir gravide bedre beskyttelse.