Gravide skjenket fulle på sykehuset

På 60- og 70-tallet ble gravide skjenket fulle på sykehus for å stoppe for tidlige fødsler. Nå anbefaler Sosial- og helsedirektoratet totalavhold under graviditet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg har aldri vært så full som da jeg fikk alkohol intravenøst på Haukeland sykehus sommeren 1972. Jeg var sju og en halv måned på vei med sønnen min. I løpet av ei uke fikk jeg to fyllekuler i regi av sykehuset.

Den nå 58 år gamle flerbarnsmora er en av flere kvinner både i Norge og utlandet som fra slutten av 60-tallet og fram til rundt 1975 fikk alkohol for å hindre for tidlig fødsel.

Etter å ha lest Magasinets artikkel om føtalt alkoholsyndrom og Sosial- og helsedirektoratets nye anbefalinger om nulltoleranse overfor alkohol i svangerskapet, er hun opprørt.

-  Først ble jeg redd, men nå er jeg mest forbanna: Kort tid etter at dette skjedde, fikk legene sikker faglig kunnskap om alkoholens virkning på fosteret, men ingen har noensinne brydd seg med å følge opp disse barna.

-  Alkohol stoppet rier

-  Ja, alkohol ble brukt for å stoppe rier ved såkalt «truende for tidlig fødsel», bekrefter professor i gynekologi Per Bergsjø i Folkehelsa.

-  Noen ganger fikk kvinnene alkoholen intravenøst, andre ganger fikk de en vanlig konjakk.

Bergsjø forteller at oppdagelsen ble gjort helt tilfeldig en gang på sekstitallet:

-  Et dansk/svensk legeektepar skulle over Atlanteren til New York mens hun var gravid. På turen fikk hun rier, men da hun drakk alkohol, stoppet de.

Bergsjø jobbet på Haukeland da den 58 år gamle kvinnen var innlagt, men understreker at han i denne artikkelen uttaler seg på generelt grunnlag.

Dagbladet får bekreftet fra flere hold at alkohol for å hindre for tidlig fødsel var en behandlingsform som ble brukt på flere norske og utenlandske sykehus i en periode på 60- og 70-tallet.

Professor i fødselshjelp og kvinnesykdom, Narve Moe, var seksjonsoverlege ved Rikshospitalet. Han har også forelest på medisinstudiet i ei årrekke.

-  Alkoholens riehemmende effekt er velkjent. Inntil jeg gikk av for sju år siden, anbefalte jeg særlig de studentene som skulle jobbe i distriktene, å ta med seg ei flaske brennevin hvis de skulle på sykebesøk til en gravid. Hvis det ble behov for å stoppe en fødsel, kunne et glass whisky eller konjakk hjelpe, sier Moe.

-  Mye uro på føden

Både professor Per Bergsjø og tidligere seksjonsoverlege Moe avviser bestemt at alkohol på dette tidspunktet i svangerskapet kunne skade barnet.

Legene forklarer at kvinnen skulle ha så høy promille at hun ble full, og at behandlingen kunne vare ei uke.

-  Årsaken til at vi sluttet med dette, var vel snarere at kvinnene skulle ha så mye alkohol at de ble beruset. Det ble mye uro med disse damene på fødeavdelingen, sier Moe.

-  Jeg er overrasket, sier Kari Slinning, som er psykolog og forsker ved Folkehelseinstituttet. Hun har ikke kjent til at norske sykehus tidligere ga gravide alkohol for å stoppe rier. Hun viser til at manglende langtidsoppfølging av barn gjør det svært vanskelig å si noe om konsekvensene for barna som ble utsatt for dette mens de lå i fosterlivet.

-  Kan gi skader

Ifølge Sosial- og helsedirektoratets nye retningslinjer kan alkoholinntak tidlig i svangerskapet gi misdannelser og skader på organer som dannes i løpet av første tredjedel av graviditeten. Alkohol seinere i svangerskapet gir lavere vekt både ved fødsel og seinere i livet, mindre hodeomkrets og redusert antall hjerneceller. Undersøkelser viser også at barn av mødre som har inntatt alkohol, har økt risiko for alkoholavhengighet seinere i livet.

-  De usynlige skadene kan være like problematiske for barnet og omgivelsene som de synlige, men disse skadene blir sjelden oppdaget før i skolealder, når avvik fra normal atferd og utvikling blir mer åpenbare, sier Slinning. Hun nevner som eksempler lærevansker, atferdsforstyrrelser og oppmerksomhetsproblemer.

For tidlig fødsel

Et paradoks ved sykehusenes alkoholbehandling, er at mens den ble gitt for å stoppe fødselen, viser nyere undersøkelser at alkoholinntak i de to siste trimestre kan forårsake for tidlig fødsel. -  Et annet paradoks er at mens Sosial- og helsedirektoratet nå pålegger hver og en å ta ansvar for at deres ufødte barn ikke utsettes for alkohol, så har de ikke gjort noe for å ta ansvar for de eventuelle konsekvensene av den alkoholen de selv påførte flere barn på syttitallet. De har ikke engang brydd seg om å sjekke hvordan det gikk med dem i ettertid, mener kvinnen som opplevde dette da hun fikk sin yngste sønn.

OPPRØRT: Etter å ha lest Magasinets artikkel om føtalt alkoholsyndrom og de nye anbefalingene om nulltoleranse overfor alkohol i svangerskapet, er kvinnen som selv ble behandlet med alkohol i 1972, opprørt. - Ingen har brydd seg med å følge opp disse barna, sier hun.