- Graviditet etter voldtekt er Guds vilje

Republikaneren Richard Mourdock som vil inn i Senatet, mener graviditet etter voldtekt er guds vilje og følgelig kan ikke dette gi rett til abort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Richard Mourdock stiller til valg til Senatet i USA fra delstaten Indiana, hvor han i mai slo ut den republikanske veteranen Richard Lugar i nominasjonen. Samtidig med valget av president 6. november, står 33 seter i Senatet på valg, og Republikanerne håper å vinne flertall i dette overhuset.

«Noe gud vil»
Richard Mourdock ble, under en debatt med den demokratiske motstanderen Joe Donnelly, spurt om han mener abort bør tillates i tilfeller av voldtekt eller incest.

- Jeg kjempet med meg sjøl i lang tid, men jeg kom til å innse at livet er ei gave fra gud. Og jeg tror at til og med når livet begynner under fryktelige omstendigheter som voldtekt så er det noe gud vil skal skje, svarte han.

«Legitim voldtekt»
Denne uttalelsen kommer to måneder etter oppstyret rundt republikaneren Todd Atkin i Missouri og hans syn på abort og voldtekt. Han sa at i tilfeller av «legitim voldtekt» så «har den kvinnelige kroppen måter for å prøve å stenge igjen hele greia».

Uttalelsen vakte undring blant leger, for Todd satt av alle ting i Vitenskapskomitéen i Senatet, og fortvilelse blant republikanerne som forsøkte å få ham til å trekke seg. Men han nektet, sa han hadde uttalt seg feilaktig og ba om tilgivelse.

Som barn utenfor ekteskap
Republikaneren Tom Smith, som stiller til valg til Senatet i Pensylvania, uttalte seg i august som motstander av abort i alle tilfeller, også etter voldtekt og incest. Han ble av journalister spurt om hva han ville føle, dersom hans datter eller barnebarn hadde blitt gravid etter voldtekt. Han svarte at han hadde opplevd noe liknede da ei kvinne i familien «fikk et barn utenfor ekteskap». Da journalistene spurte om han sammenliknet det ene med det andre, svarte han:

-Sett dere i en fars sted! Ja, jeg tror det likner.

Te-selskapet
Mitt Romney fra Republikanerne, som utfordrer Barack Obama i president-valget, har tatt avstand fra både Atkin og Mourdock. Han sier han ikke motsetter seg abort etter voldtekt eller incest eller når moras liv er i fare. To uker før valget av president passer det dårlig for Romney å få enda et tilfelle av abort-tøv i fanget.

Mourdock støttes av ultra-konservative grupper, deriblant det såkalte Te-selskapet, og han sier han aldri vil gå med på noe forlik med Demokratene i Senatet dersom han blir valgt.

President Barack Obama og hans valgkamp-stab har lenge ment at Romney og andre republikanere har ytterliggående synspunkter på likestilling, kvinners rettigheter og abort. Flere demokrater reagerte umiddelbart på Mourdocks uttalelser.