Gravla sine to sønner

Han kommer gående mot gravplassen med sine to døde sønner Ali Akbar og Ghasem Majidi i armene. Han kysser dem, legger dem pent ned på et teppe, før han legger dem i graven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De hjerteskjærende scenene utspiller seg på gravplassen i Bora rett utenfor den jordskjelvrammede byen Bam. Dette er en by fullstendig jevnet med jorda og der tragediene står i kø. En medarbeider i nyhetsbyrået AP skildret følgende scene fra Bam i går ettermiddag: En gråhåret mann med skjegg og hvit turban står nesten apatisk mens fire karer graver i ruinene av det som en gang var huset hans. Plutselig kommer ei tynn hånd til syne, stikkende ut fra et rødt pyjamas-erme.

- Det er min kone Atefahs hånd, skriker mannen i 50-åra før han besvimer. Folk som står rundt får tatt tak i ham før han deiser i bakken.

Kona er død.

I løpet av kort tid er mannens tenåringsdatter og to sønner også gravd fram fra ruinene - døde. Alle blir svøpt i ulltepper. Ingen av dem som er med på hjelpearbeidet, vet navnene på de omkomne.

Graver med hendene

Over hele byen ble det gravd etter levende og døde i hele går. Mange måtte grave med bare hendene eller med enkle spader eller andre redskaper. Noen steder var gravemaskiner på plass.

Likstanken begynte allerede å legge seg over byen i går formiddag. Hjerteskjærende scener utspant seg overalt. BBCs utsendte medarbeider var vitne til en fortvilet far som gravde ut likene av sine tre døde sønner med bare hendene. Sønnene studerte i Bam, og faren ville ta dem med til hjembyen noen mil lenger nord for å begrave dem der.

Men ingen hadde tid til å frakte tre døde mennesker ut av Bam. Det var nok jobb med å få de døde i jorda i byen.

Funnet i live

Inntil i går ettermiddag var det rapportert at 150 mennesker var gravd ut i live i byen. Utenlandske redningsteam med hunder hadde i løpet av ettermiddagen funnet og gravd fram minst tjue mennesker, ifølge det iranske nyhetsbyrået IRNA. Tallene på folk som er berget fra ruinene kan godt være høyere.

En av dem som ble gravd fram, var ei lita jente på mindre enn ett år. Det var foreldrene som gravde henne ut med bare hendene, ifølge en offiser i den iranske revolusjonsgarden. Tilstanden til jenta var stabil etter at hun hadde vært begravd i mer enn et døgn.

Men de fleste var ikke så heldige som den unge jenta. I en av Bams gater ble det i løpet av en time gravd fram 200 lik fra ruinene. I et annet boligkvarter var alle medlemmene av åtte familier døde.

Massegraver

En talsmann for regjeringen i Kerman-provinsen opplyste til nyhetsbyrået AP i går kveld at over 5500 omkomne var blitt begravd, mens 9000 skadde var sendt til sykehus i forskjellige deler av Iran. De fleste døde blir lagt i massegraver for å unngå epidemier. De fleste blir ikke engang vasket og svøpt på rituelt islamsk vis. Det er ikke tid til det.

Bams to største sykehus ble lagt i grus under jordskjelvet, og det er store problemer med å skaffe legehjelp. Mange skadde har måttet få førstehjelp i gatene.

I går kunne man mange steder se folk som kom bærende på skadde i armene. Noen ble plassert i varebiler eller lastebiler og fraktet til byens flyplass. Der sto militære og sivile fly og helikoptre klar til å ta dem til sykehus andre steder i Iran.

BBCs utsendte medarbeider observerte hundrevis av skadde på flyplassen. De ble fraktet om bord på flyene i ulltepper, på bårer eller på bagasjetraller. Inni flyene var folk stuet sammen, mange med blodige bandasjer.

Mange kuldegrader

Utenfor Bam var det flere kilometer lange køer med biler som skulle inn i byen. Mange kom for å lete etter slektninger, andre bare for å hjelpe. Folk hadde med seg mat, ulltepper og annet nødvendig hjelpeutstyr. Tilstrømningen skapte kaos, men det var også behov for all hjelp man kunne få.

I løpet av dagen i går ble det satt opp flere hundre telt rundt omkring i byen, og det kom stadig nye forsyninger. Myndighetene lovte alle byens innbyggere tak over hodet innen i går kveld, men dette målet ble neppe nådd.

Og i natt satte kulda inn igjen. Forrige natta lå og satt folk ute i minus ni grader. Det var meldt om like mange kuldegrader i natt.

TIL GRAVPLASSEN: Ali Akbar og Ghasem Majidi blir båret av sin sorgtunge far på vei til gravplassen i Bora.
PÅ BAKKEN: De to små guttene blir lagt på et teppe.
ET KYSS: Ghasem Majidi får et siste kyss av sin far.
FARVEL: Ghasem Majidi og Ali Akbar er lagt til rette i sitt siste hvilested på gravplassen i Bora.