Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gravlagt med marmor som ikke finnes i Makedonia

Arkeologene i ekstase etter skjelettfunn i Amfipolis-graven.

DEKOR: Dette er deler av utsmykkingen av trekisten der skjelettet ble funnet. Foto: Kulturdepartementet i Hellas
DEKOR: Dette er deler av utsmykkingen av trekisten der skjelettet ble funnet. Foto: Kulturdepartementet i Hellas Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arkeologene har funnet den mytiske personen som for 2300 år siden ble gravlagt i det storslåtte gravkammeret i Amfipolis. I alle fall en av dem.

I går kunne myndighetene i Hellas kunngjøre at de har funnet selve gravstedet, rester etter en trekiste, og i den, et skjelett. Samtidig kan de nå fastslå at gravkammeret er for fantastisk til å være bygget for selv den rikeste dalevende privatperson. Blant annet er det funnet store mengder hvit marmor av en type som ikke fantes i antikkens Makedonia, og derfor må ha blitt fraktet over store avstander for å bygge  det enorme gravkomplekset.

Selve graven er bygget i kalkstein, og ble funnet 1,6 meter under gulvet i det tredje kammeret i det store komplekset. Graven er 3,23 meter lang og 1,56 meter bred. Foreløpig har arkeologene gravd seg en meter ned i graven, men målinger viser at den er 1,8 meter dyp.

Det har vært en trekiste i graven, og arkeologene har funnet bronse- og jernspikre og bein- og glassbiter som trolig har vært dekorasjoner på kista. Skjelettrestene blir nå analysert av eksperter.

- En mann ... Funnet taler mot hovedspekulasjonene som hittil har vært om at gravkammeret tilhører en dronning - eller to dronninger.

En hovedteori har vært at gravkammeret tilhører Filip IIs fjerde hustru Olympia, Aleksander den stores mor, eller Aleksanders hustru Roxane - eller begge.

Men i går kunne utgravingsleder Katerina Peristeri avsløre at graven trolig tilhører en mann.

- Etter all sannsynlighet en mann og en general.

Bygget for Alexander? Greske myndigheter sier gravkammeret bærer preg av at personen som er gravlagt der nærmest må ha blitt tilbedt i sin samtid. Det at krypten er fra Aleksander den stores tid, og ble bygd for om lag 2300 år siden, gjør at enkelte nå nevner selveste Aleksander den store.

UNDER GULVET: Slik ser selve gravkrypten ut. Skisse: Kulturdepartementet i Hellas
UNDER GULVET: Slik ser selve gravkrypten ut. Skisse: Kulturdepartementet i Hellas Vis mer

Men det er en spekulasjon som for øyeblikket virker lite sannsynlig.

Det man vet om Aleksander den Stores bortgang, er at han 10. juni 323 før Kristus døde av en mystisk sykdom i palasset til Nebukadnesar II av Babylonia. Han ble bare 32 år gammel.

Legenden sier at kroppen ble tatt vare på i en leirkiste full av honning, men at begravelsesfølget ble kapret på veien til Makedonia. Ifølge Aelian stjal Ptolemaios liket og brakte det til Alexandria, hvor det var utstilt i en glasskiste fram til senantikken. Hvor det til slutt ble av, er ukjent.

Men dette utelukker ikke at gravkammeret kan ha blitt bygget for den legendariske kongen. At det var et begravelsesfølge på vei til Makedonia kan styrke en slik teori. Og Amfipolis, der gravkammeret ligger, hadde stor betydning for Aleksander den store.

Marineby Områdene rundt Amfipolis var rike på gull, sølv og tømmer, noe som gjorde byen strategisk viktig - og mektig - under datidas maktkamp og erobringer.

Byen ble erobret av Filip II, far til Aleksander den store, og fostret tre av Aleksander den stores største admiraler, Nearkhos, Androsthenes, og Laomedon. Graven kan også tilhøre en av disse. Men spørsmålet er om de var store nok. Alle er enige om at personen i graven må ha vært en av de mektigste i sin samtid.

Bygget for en kongelig Dagbladet har tidligere skrevet om de to karyatidene som vokter det andre kammeret, og bærer bud om at det er en svært viktig person som har sin siste hvile her. Selve hovedinngangen voktes av to hodeløse og vingeløse sfinkser, mens karyatidene, som viser seg å være 2,27 meter høye, vokter det det andre kammeret.

En fantastisk mosaikk i et av kryptens kamre avbilder Persefone, som bortføres av Hades og Hermes.

Ifølge mytologien var Persefone datter av Demeter og Zevs. Hun var svært vakker, og ble bortført til underverdenen av Hades en dag hun var ute og plukket blomster med noen nymfer på Ennasletten. Hun ble dermed dronning og gudinne av underverdenen.

EN MANN: Til nå har ekspertene spekulert i om graven tilhører dronning Olympia eller Roxane. Men beinrestene tyder på at en mann ble gravlagt her for 2300 år siden. Foto: Kulturdepartementet i Hellas
EN MANN: Til nå har ekspertene spekulert i om graven tilhører dronning Olympia eller Roxane. Men beinrestene tyder på at en mann ble gravlagt her for 2300 år siden. Foto: Kulturdepartementet i Hellas Vis mer

Mosaikken som dekker hele gulvet i det andre kammeret og er på 4,5 X 3 meter. Flisene er hvite, svarte, grå, blå, røde og gule.

Utsmykkingen framstår som spektakulær, og godt bevart etter 2300 år i skjul under åskammen i Hellas.
 

UNIK MARMOR: Dette er en av marmordørene inn til det tredje kammeret, der selve graven er funnet. Den hvite marmoren i gravkammeret finnes ikke naturlig i dette området. Foto: Kulturdepartementet i Hellas
UNIK MARMOR: Dette er en av marmordørene inn til det tredje kammeret, der selve graven er funnet. Den hvite marmoren i gravkammeret finnes ikke naturlig i dette området. Foto: Kulturdepartementet i Hellas Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling