Gravlagt på land?

Keiko bør få en grav på land, mener Free Willy-Keiko Foundation.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den verdensberømte spekkhoggeren døde av lungebetennelse fredag ettermiddag, nesten 27 år gammel. Nå diskuteres det om han skal senkes på sjøbunnen eller om han skal få en grav i fjorden.

<> Det er Fiskeridirektoratet som har forvaltningsansvaret for sjøpattedyr, og som vil ta den endelige avgjørelsen om gravleggingen. Informasjonssjef Olav Lekve sier til NTB at det blir tatt en avgjørelse senest mandag.

På land

- Vanligvis sleper vi døde hvaler ut på dypere vann og senker dem der. Dette er et spesielt tilfelle. Vi velger å lytte til stiftelsen Free Willy-Keiko Foundation, som har gitt uttrykk for et ønske om en grav på land. Vi vil også lytte til hva Halsa kommune og fylkeskommunen sier, før en beslutning blir tatt, sier Lekve.

Søndag lå den døde spekkhoggeren fortsatt ved brygga i Taknesbukta, innpakket i en presenning. Slik kan han ikke ligge særlig lenge. Derfor er det nødvendig å ta en beslutning senest mandag og gjennomføre gravleggingen umiddelbart etterpå.

- Vi venter på en beskjed fra lederen i Free Willy-Keiko Foundation. Før den tid kommer foretar vi oss ikke noe med Keiko, sier en av de tre oppasserne, Torbjørg Valdis Kristiansdottir, til NTB.

Lars Olav Lillebø, som har vært bindeleddet mellom kommunen og organisasjonen rundt Keiko, sier at kommunen vil støtte den avgjørelsen som blir tatt, enten Keiko gravlegges i sjøen eller på land.

I søkelyset

Keiko har levd i nyhetsmedienes søkelys siden han i 1992 ble verdenskjent som hovedrolleinnehaveren i filmen «Free Willy». Først ble store summer brukt på å temme hvalen, så brukte amerikanerne 20 millioner dollar på et prosjekt som tok sikte på å gjøre ham vill igjen. Det lyktes aldri.

Etter et tre år langt treningsopphold ved Vestmannaeyr på Island skulle han settes fri. Han satte kursen direkte mot Norge, og fant sitt paradis i Skålvikfjorden på Nordmøre 1. september 2002. Bildene av Keiko som badet i sjøen sammen med barn gikk verden over.

Stor medieoppmerksomhet ble det også da det sist lørdag ble kjent at hvalen var død, etter to dagers sykdom der han nektet å spise. Dødsårsaken er mest sannsynlig lungebetennelse.

- En god venn

- Dette er som å miste en god venn, sa Torbjørg Valdis Kristiansdottir lørdag. Sammen med Dane Richards (USA) og Frank Håvik (Norge) har hun hatt ansvaret for Keiko i Taknesbukta i Halsa.

- Et stort eventyr er kommet til en ende, sier Dane Richards til NTB.

Han har fulgt Keiko gjennom mange år, fra Mexico via Island til Norge. Richards er ikke enig i at prosjektet som tok sikte på å føre Keiko tilbake til et naturlig liv har vært mislykket.

- Her i Taknesbukta har han hatt anledning til å svømme hvor han måtte ønske, og har også gjort det, sier Richards.

Likevel: Målet var at Keiko skulle slå seg sammen med andre spekkhoggere. Det gjorde han aldri. Menneskene var hans beste venner, og enkelte ga uttrykk for at det var dyrplageri å forsøke å isolere den tamme hvalen fra menneskene i et forsøk på å gjøre ham vill igjen.

Naboene sørger

I løpet av det nesten halvannet året Keiko har vært i Norge, har mange turister tatt turen til Skåvikfjorden og senere Taknesbukta for å se den berømte filmdivaen. Naboene sørger over det døde dyret. Ekteparet Edel Taknes og Arve Henden har hatt øyekontakt med Keiko i over ett år.

- Dette er trist. Vi kommer til å savne både Keiko og de som har hatt ansvaret for ham, sier de til NTB.

Den sprelske og spøkefulle hvalen ligger som en tung bylt ved kaia. Nå gjenstår begravelsen.

(NTB)

DØD: Keiko døde av lungebetennelse fredag ettermiddag.
SKJULTE LIKET: Den verdenskjente spekkhoggeren Keiko som har oppholdt seg i Taknesbukta på Nordmøre, er død. Keiko ligger under presenningen ved moloen i Taknesbukta. Det er ikke avgjort om han skal begraves på land eller senkes i sjøen.