Gravlegger Keiko

Spekkhoggeren skal graves ned ved bukta der han døde i Halsa kommune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag bestemte Fiskeridirektoratet at det verdensberømte spekkhoggeren skal gravlegges i Taknesbukta i Halsa kommune.

- Vi har vurdert flere alternativer, men er kommet fram til at dette var det beste ut ifra omstendighetene. Normal praksis er at døde sjøpattedyr får en grav i havet, men dette er en spesiell situasjon, sier informasjonssjef Olav Lekve i Fiskeridirektoratet til NTB.

Vedtaket er i samsvar med ønsket til stiftelsen Free Willy-Keiko Foundation, som ønsket at Keiko skulle gravlegges på land.

Spekkhoggeren Keiko døde av lungebetennelse fredag ettermiddag, nesten 27 år gammel.

Grav ved bukta

Ifølge Lekve ble avgjørelsen om å gi Keiko en grav i Taknesbukta tatt sammen med lokale myndigheter. Det praktiske rundt gravleggingen er det stiftelsen som skal ta seg av.

- Det er opp til stiftelsen å bestemme hvor graven skal ligge. Men det blir ved Taknesbukta, ikke så langt fra sjøen. Det er ikke så enkelt å flytte på et så stort dyr, sier informasjonssjefen.

Han sier også at gravleggingen av naturlige årsaker bør skje så snart som mulig.

Søndag lå den døde spekkhoggeren fortsatt ved brygga i Taknesbukta, innpakket i en presenning. Slik kan dyret ikke ligge særlig lenge.

Glade for avgjørelsen

- Vi er svært glade over at direktoratet har lyttet til vårt ønske. Men foreløpig er dette så ferskt at vi ikke har lagt noen planer for når og hvordan gravleggingen skal skje, sier Frank Håvik, en av Keikos tre oppassere.

Sammen med Keikos øvrige to oppassere, islandske Torbjørg Valdis Kristiansdottir og amerikanske Dane Richards, mottok de avgjørelsen fra direktoratet søndag kveld.

- Vi vil gi informasjon om hvordan vi skal arrangere gravleggingen når det er klarlagt. Vi har litt arbeid foran oss, også med å finne et sted som har egnet grunnforhold og størrelse, sier Håvik.

I søkelyset

Keiko har levd i nyhetsmedienes søkelys siden han i 1992 ble verdenskjent som hovedrolleinnehaveren i filmen «Free Willy». Først ble store summer brukt på å temme hvalen, så brukte amerikanerne 20 millioner dollar på et prosjekt som tok sikte på å gjøre ham vill igjen. Det lyktes aldri fullt ut.

Etter et tre år langt treningsopphold ved Vestmannaeyr på Island skulle han settes fri. Han satte kursen direkte mot Norge, og fant sitt paradis i Skålvikfjorden på Nordmøre 1. september 2002. Bildene av Keiko i sjøen sammen med badende barn gikk verden over.

Stor medieoppmerksomhet ble det også da det sist lørdag ble kjent at hvalen var død, etter to dagers sykdom. Dødsårsaken var sannsynligvis lungebetennelse.

- En god venn

- Dette er som å miste en god venn, sa Torbjørg Valdis Kristiansdottir lørdag.

- Et stort eventyr har tatt slutt, sier Dane Richards til NTB.

Richards har fulgt Keiko gjennom mange år, fra Mexico via Island til Norge. Han er ikke enig i at prosjektet som tok sikte på å føre Keiko tilbake til et naturlig liv har vært mislykket.

- Her i Taknesbukta har han hatt anledning til å svømme hvor han måtte ønske, og har også gjort det, sier Richards.

Likevel: Målet var at Keiko skulle slå seg sammen med andre spekkhoggere. Det gjorde han aldri. Menneskene var hans beste venner, og enkelte ga uttrykk for at det var dyrplageri å forsøke å isolere den tamme hvalen fra menneskene i et forsøk på å gjøre ham vill igjen.

<B>BEGRAVES: Keiko.