Gravøl for gass

- Naturkrafts to gasskraftverk kommer om kort tid til å være ute av den politiske debatten, mener Frederic Hauge i Bellona. I går inviterte han gasskraft-sersjant Auke Lont på gravøl. Hydros revolusjonerende hydrogenkraftverk som vil kunne minimalisere COæ-2å-utslippene, er en stor seier for både Hydro og miljøet, mener Hauge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under stor jubel fra alle andre enn Naturkraft, lanserte generaldirektør Egil Myklebust i Norsk Hydro i går sitt banebrytende prosjekt som vil kunne redusere COæ-2å-utslippene med 90 prosent.

- Dette er stort! Og det er en seier for miljøet, sier Frederic Hauge i Bellona, som har stor tro på Hydros prosjekt.

- Norges framtid

- Det kan hende man må ta noen ekstra kostnader ved det første hydrogenkraftverket, men når de første er bygd kan Norge bli en storeksportør av elektrisk kraft til Europa. Jeg tror dette blir Norges framtid som energinasjon, sier Hauge.

Vil droppe

Svært enkelt forklart går prosessen ut på å skille ut karbondioksid fra naturgass, og så tilbakeføre den til oljefeltet for å bruke den til å presse oljen opp igjen. Dermed skal 90 prosent av den uønskede karbondioksiden bli liggende under havbunnen. Myklebust sa i går at Hydro trolig vil ha avklart om hydrogenkraftverket vil være økonomisk lønnsomt innen nyttår.

Overfor Dagbladet ville Egil Myklebust i går kveld ikke svare på om Hydro vil droppe planene om å bygge gasskraftverk på Kårstø og Kollsnes gjennom Naturkraft, hvis hydrogenkraft-prosjektet viser seg å være økonomisk lønnsomt.

Men etter det Dagbladet erfarer i Norsk Hydro og i Statoil, er det liten tvil om at Naturkraft-kraftverkene blir droppet hvis økonomien viser seg å være god nok.

Og Hydro tenker stort: Hydrogenkraftverkene skal produsere 10- 12 terrawatt per år. Til sammenlikning er hele det norske forbruket på 112 terrawatt. De har allerede invitert Statoil til et samarbeid om prosjektet. Men den tredje eieren av Naturkraft, Statkraft, er ikke invitert foreløpig.

Og Auke Lont, direktør i Naturkraft gir ikke opp, og avslår gravølinvitasjonen fra Hauge.

- Det blir et økonomisk spørsmål for eierne. Foreløpig er det altfor tidlig å avskrive Naturkraft.

<B>JUBEL: </B> Dette er stort! Og det er en seier for miljøet, sier Frederic Hauge i Bellona, som har stor tro på Hydros prosjekt.