Gravøl og champagne

Det handler om penger i norsk forlagsbransje. Aschehoug forlag har ikke råd til å utgi Vagant. Men forlaget Damm & Søn vil utgi det litterære tidsskriftet for å tjene mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET ER IKKE SIKKERT at det er akkurat sånn det er. Men Aschehoug forlag vil ikke lenger utgi tidsskriftet Vagant. De har støttet utgivelsen i 15 år. Nok er nok. Bladet går tross alt med et betydelig underskudd. Kanskje er det lenge siden idealismen hadde sin gullalder. I hvert fall er den i ferd med å forsvinne helt fra forlagsbransjen. Vagant er reddet denne gangen. Tidsskriftet er sikret videre utgivelser i samarbeid med Damm. Første nummer med ny eier kommer i slutten av august. Siste nummer under Aschehoug kommer denne uka.

LIVREDDERENS NAVN er John Erik Riley. Han er forfatter, har ei fortid i det Gyldendal-baserte tidsskriftet Vinduet, og er forholdsvis ung redaksjonssjef i forlaget Damm & Søn. Riley vil koordinere samarbeidet med Vagant-redaksjonen, som har fått Øyvind Vågnes, Cathrine Strøm og Audun Lindholm som nye medlemmer. Frode Helmich Pedersen og Pedro Carmona Alvarez blir ansvarlige redaktører. De tidligere redaktørene Preben Jordal og Eirik Vassenden fortsetter i redaksjonen. Kanskje var utskiftingen nødvendig. Flere har klaget på en sur og sær redaksjon. Noe som nødvendigvis har gjenspeilet seg i tekstene på trykk.

-  ENDRINGENE HAR GITT oss anledning til å tenke gjennom hva vi vil at tidsskriftet skal være. Vi skal fortsatt bidra til å utvide og skjerpe den litterære offentligheten, men leserne vil nok merke noen endringer i løpet av året som kommer. Ikke minst fordi redaksjonen blir utvidet med tre nye medlemmer, sier redaktørene i en pressemelding. Administrerende direktør i Damm, Tom Harald Jenssen, sier at samarbeidet med Vagant er en helt naturlig del av forlagets langsiktige, skjønnlitterære satsing.

FORLAGSBRANSJEN SKYLDER på moderniseringsminister Morten A. Meyer for den økte kommersialismen. Den nye bransjeavtalen vil gå utover smale utgivelser. Meyer mener bokbransjen kan skylde seg selv. Dessuten er konkurranse bra, hevder han. I hans perfekte verden vil verken Vagant eller Vinduet være levedyktige særlig lenge. Damm forlag har tjent seg rik på ultrakommersielle utgivelser. Nå skal det litterære alibiet sikres. I tillegg til Vagant vil forlaget utgi et helt nytt litterært tidsskrift. Kraftsentrum er navnet, og redaktørene er de to lovende forfatterne Olaug Nilssen og Gunnhild Øyehaug. Begge med bakgrunn i Vagant.

-  Vi vil lage et rausere og morsommere tidsskrift, med en blanding av såkalt «høyt» og «lavt», sier de to redaktørene.

KANSKJE FÅR LESERNE i både pose og sekk. Et sært, litt tungt og et raust, litt morsomt blad. Begge deler er viktig. Forfatterspirer, litteraturstudenter, gubber med grått hår og damer med store mager. Alle trenger underskogen, den som gir inspirasjon og ly, aggresjon og latter. Kommersialismen er her. Idealismen en død. Tom Harald Jenssen vil konkurrere med de store. Ved hjelp av John Erik Riley skal Damm bli Norges største skjønnlitterære forlag. Gutta har ambisjoner. Ære være dem for det.