Gravstedene i Gaza er fulle

Harde bakkekamper i Gaza. Israel strammer grepet.

GRAVLEGGER FETTEREN: En palestinsk mann graver en grav til fetteren sin på Sheikh Redwan-gravstedet i Gaza by. Gravstedet har følgende skilt ved inngangen: Gravstedet er fullt. Foto: REUTERS/Mohammed Salem/SCANPIX
GRAVLEGGER FETTEREN: En palestinsk mann graver en grav til fetteren sin på Sheikh Redwan-gravstedet i Gaza by. Gravstedet har følgende skilt ved inngangen: Gravstedet er fullt. Foto: REUTERS/Mohammed Salem/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Sørgende palestinere som vil begrave sine døde familiemedlemmer i Gaza blir møtt med følgende beskjed: Det er fullt. Vennligst ikke begrav døde her.

Etter at Israel har bombet det tett befolkede området sønder og sammen i 18 dager er gravplassene i Gaza blitt fulle, skriver Reuters.

Gravlagt i bestefarens grav
Abdul Raheem Havilas 16 år gamle nevø, Ishmail, ble drept under et angrep i Jabaliya nord i Gaza.

Gutten skulle egentlig blitt gravlagt ved den store Østre gravlund utenfor Gaza by, men dette lot seg ikke gjøre på grunn av at israelske soldater oppholdt seg like ved.

I stedet måtte familien gravlegge Ishmail på en gammel gravlund som stengte for mange år siden etter den ble full, skriver Times Online .

- Det var ikke noe plass på den gamle gravlunden. Vi måtte gravlegge ham over bestefaren hans som døde for 25 år siden. Vi hadde heller ikke sement eller fliser for å dekke til graven på nytt. Vi fikk ikke en gang hatt et likskue, forteller Hawila til Times Online.

De israelske angrepene har drept over 970 mennesker siden de startet lørdag 27. desember.

Hawila forteller at enkelte familier i Jabaliya har blitt nødt til å legge drepte barn i massegraver fordi det ikke fins andre muligheter.

Basil Khair al-Deen måtte begrave en død venn i en fremmeds grav. Det var rett og slett ikke plass til å få begravet vennen i nærheten av hans døde familiemedlemmer.
- Vi gravlegger dem sammen og må gud akseptere det, forteller han til Reuters.

KØ VED MINIBANKEN: Palestinere flokker seg rundt denne minibanken i Gaza by  idag. Dette er første gang banken er åpen siden angrepene startet 27. desember. Foto: EPA/MOHAMMED SABER/SCANPIX
KØ VED MINIBANKEN: Palestinere flokker seg rundt denne minibanken i Gaza by idag. Dette er første gang banken er åpen siden angrepene startet 27. desember. Foto: EPA/MOHAMMED SABER/SCANPIX Vis mer

Strammer grepet
Samtidig strammer israelerne grepet rundt Gaza by. Israelske soldater er i harde bakkekamper med Hamas i forstedene til byen, melder Sky News.

Spesialstyrker fra Israel entret området Tal al Hawa natt til i dag og ble angrepet av palestinske soldater.
- Vi strammer til omringningen av byen, sier lederen av operasjonen brigader Eyal Eisenberg.

Hamas på sin side skal ha plassert sine egne soldater, forkledd i israelske uniformer, blant de israelske soldatene, skriver Haaretz.

Planen var at disse skulle utføre selvmordsbombeangrep på steder hvor det er israelske soldater. Det sier stabssjef i IDF, Gabi Ashkenazi.
IDF-sjefen forklarte også at de hadde funnet tunneler som trolig skullle brukes til å kidnappe israelske soldater.

- Kampene må stoppe
De harde kampene fortsetter på tross av at FNs generalsekretær Ban Ki-moon har bedt begge parter om å gi seg.
- Meldingen min er enkel, direkte og rett på sak: Kampene må stoppe, sa generalsekretæren til reportere i New York, ifølge CNN.

FNs generalsekretær har reist til Midtøsten for å delta i flere møter.  Men han kommer ikke til å delta i samtaler med Hamas, ettersom gruppen er stemplet som terrorister av Israel, USA og EU.

Angrepene har til nå tatt over 970 palestinske liv. Blant dem er over 400 kvinner og barn. Ifølge tall fra CNN er 4 400 skadd på palestinsk side. 13 israelere, ti av dem soldater, er drept etter at angrepene startet. De ble alle drept av Hamas-raketter.

LEKER MELLOM ANGREPENE: Selv om det er full krig fins det likevel barn som leker i Gaza by. Foto: EPA/MOHAMMED SABER/SCANPIX
LEKER MELLOM ANGREPENE: Selv om det er full krig fins det likevel barn som leker i Gaza by. Foto: EPA/MOHAMMED SABER/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer