MYSTISK: Sturla Moe fra Gravferdsetaten synes gravstøttefunnet er mystisk. Nabo Are Bruun (t.h.) synes heller ikke det er noe hyggelig. Han har lekt på lekeplassen siden han var liten. I dag er det sønnen Sander (7, snart 8) som regjerer i huskene. Foto: Håkon Eikesdal
MYSTISK: Sturla Moe fra Gravferdsetaten synes gravstøttefunnet er mystisk. Nabo Are Bruun (t.h.) synes heller ikke det er noe hyggelig. Han har lekt på lekeplassen siden han var liten. I dag er det sønnen Sander (7, snart 8) som regjerer i huskene. Foto: Håkon EikesdalVis mer

- Gravstøtter dumpet på lekeplass

Morbid og mystisk funn på lekeplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Dette er fullstendig morbid! sier Vegard Berge, som oppdaget en liten gravstøttene på lekeplassen på Oppsal i Oslo.

Gravstøttene ligger pent dandert på lekeplassen på Oppsal i Oslo. De er delvist knust, men fullt lesbare.

- Det er total mangel på verdighet. Slikt har ingenting på en lekeplass å gjøre. Jeg tror ikke akkurat at barna tar sjelelig skade av dette, men det er respektløst. Navn og datoer er fullt lesbare, sier Berge, som selv er småbarnsfar.

Han tror gravstøttene ble brukt som fyllmasse da lekeplassen ble bygget.

MYSTERIUM: Sturla Moe undersøker gravstøttene. Han har ingen forklaring på hvordan de har havnet på lekeplassen. 
Foto: Håkon Eikesdal
MYSTERIUM: Sturla Moe undersøker gravstøttene. Han har ingen forklaring på hvordan de har havnet på lekeplassen. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Steinene ble antakelig brukt til å fylle ut da lekeplassen ble bygget. Nå ligger de pent dandert ved siden av rota på et tre som veltet i uværet for litt siden. Et gjerde raste ut, og jeg la merke til dette etter at treet ble fjernet. Men et sted hvor barn leker er uansett et merkelig sted å bruke gravstøtter som fyllmasse.

Mystisk Driftssjef Sturla Moe i Gravferdsetaten i Oslo kommune blir overrasket når Dagbladet forteller om nok et funn av gravstøtter utenfor kommunens 20 kirkegårder, og ble med på befaring på lekeplassen.

- Dette er enda mer mystisk enn funnet av gravstøtter Dagbladet skrev om på onsdag, sier han. Gravstøttene på Holmlia lå sammenblandet med fyllmasse på anleggsarbeidet i forbindelse med utvidelse av broen over Østfoldbanen på Holmlia. Samferdselsetaten mente noen kunne ha dumpet gravstøttene ulovlig på byggeplassen.

En grav er ferdet i 15 år. Deretter oppbevarer kommunen gravstøtten på lager i ett år i tilfelle pårørende ønsker den. Etter det blir de destruert.

- Vi ser datoen for dødsfallet tydelig på den ene av støttene: 1970. Det betyr at den tidligst kan ha havnet her i 1986. Da var lekeplassen allerede bygget.

MORBID: - Dette er total mangel på verdighet. Gravstøtter har ingenting på en lekeplass å gjøre, sier Vegard Berge, som oppdaget gravstøttene på lekeplassen.  Foto: Håkon Eikesdal
MORBID: - Dette er total mangel på verdighet. Gravstøtter har ingenting på en lekeplass å gjøre, sier Vegard Berge, som oppdaget gravstøttene på lekeplassen. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Det er derfor fullstendig ulogisk at den skal ha kommet hit med fyllmassen som har vært brukt da de bygget lekeplassen. Ut fra datoen på gravstøttene kan de ikke ha ligget her lengre enn siden 1986. Lekeplassen er eldre enn det, så gravstøttene må ha kommet hit senere. Hvordan er et mysterium, sier han.

- Ikke hyggelig Heller ikke Astrid Torgersen som styreleder i Beverdalen Borettslag hvor lekeplassen ligger forstår hvordan støttene kan ha havnet på lekeplassen.

- Hvordan kan de ha havnet her? Jeg skjønner ingenting, sier hun når Dagbladet ringer.

- Det er ikke noe hyggelig med gravsteiner på en lekeplass. De må vi få fjernet. Vi hadde arbeid på lekeplassen i forbindelse med et tre som veltet. Jeg har vært i kontakt med firmaet som jobbet her, og de forstår heller ingenting, sier hun.

DANDERT: Gravstøttene ligger pent dandert på lekeplassen på Oppdal. Foto: Håkon Eikesdal
DANDERT: Gravstøttene ligger pent dandert på lekeplassen på Oppdal. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer