Gravstrid bringer «forbannelse» over Mandela-familien

Stammens eldre tror forfedrenes ånder er rasende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRETORIA (Dagbladet): Familie-feiden dreier seg egentlig om hvor Nelson Mandela skal gravlegges, i Qunu hvor han vokste opp, eller Mvezo, hvor han ble født. Og det handler om å flytte gravene til tre av Mandelas barn. De to landsbyene ligger i fylket Eastern Cape sørøst i Sør-Afrika.

Valfartssted Nelson Mandelas gravsted kommer, mot hans vilje, til å ende som et nasjonalmonument og et varfartssted for politiske pilegrimer og horder av andre tilreisende. Derfor er kampen om hvor han skal gravlegges et spørsmål om både inntekter og prestisje. Dette er et av de fattigste områdene i Eastern Cape.

Høvding Mandla Mandela, den eldste mannlige arvingen til Nelson, led fredag et bitter nederlag i familie-striden. Han hadde i 2011 flyttet gravene til tre av Nelson Mandelas barn, de to sønnene, Makgatho og Thembekile, og dattera Makaziwe, fra Qunu, hvor Nelson Mandela hadde gravlagt dem, til Mvezo, hvor Mandla er høvding. Retten ga kjennelse for å flytte dem tilbake til Qunu. Mandla ble også dømt til å betale saksomkostningene.

Striden fortsetter Men Mandla gir seg ikke, og i går, søndag, uttalte han at han vil anke dommen i dag, mandag. Dermed fortsetter den bitre feiden hvor Mandla, med støtte fra mektige personer utenfor familien, står mot resten av familien, som ledes av døtrene Makaziwe og Zenani.

Nelson Mandela har sagt at han vil begraves side om side med sine døde barn, som han begravde i Qunu. Derfor er dette en strid om hvor nasjonalhelten skal gravlegges. I Qunu hviler også foreldrene til Nelson, noe som også er viktig.

Mandla sa at han «motvillig» så seg nødt til å anke dommen. Han uttrykte skuffelse over medlemmer av familien som hadde brakt dette inn for retten, melder den sørafrikanske avisa Mail and Guardian.

Politisk maktkamp - Det er viktig at vi som familie i alle tider unngår handlinger som skader verdigheten til min bestefar, uttalte han.

- Da jeg ble innsatt som høvding i Mvezo i 2007, 70 år etter at høvdingdømmet Mandela ble fratatt oss, advarte min bestefar at vervet som vokter av våre skikker og kultur og ansvaret for å forsvare disse ikke ville bli lett. Jeg lovte å gjøre alt som sto i mi makt for å utføre dette, uttalte Mandla Mandela.

Nå tror noen iakttakere at Mandla kjemper for å ikke bli avsatt som høvding. Kongen av Tembuland, som området ligger i, Buyelekhaya Zwelibanzi Dalindyebo, har åpent truet med å avsette Mandla Mandela som høvding.

«Forbannelse» Eldrerådet, med de eldste i familien, tror nå forfedrenes ånder er rasende over Mandla Mandelas flytting av graver, skrev den sørafrikanske avisa Sunday Times i går. De eldste er redde for at forfedrene har lyst «forbannelse» over Mandela-familien.

- Mandelas sjel er ikke i fred. Forfedrene vil bare bli fornøyde så snart levningene av Mandelas familie igjen er gravlagte i Qunu, uttalte en av de eldre til avisa.

OMSTRIDT: Mandla Mandela med de eldste i Mandela-familien i Nelson Mandelas fødeby, Mvezo. Mandla har skapt splid i familien ved å flytte gravene til Nelson Mandelas tre avdøde barn. Foto: Torbjörn Selander.
FOTO: TORBJÖRN SELANDER
OMSTRIDT: Mandla Mandela med de eldste i Mandela-familien i Nelson Mandelas fødeby, Mvezo. Mandla har skapt splid i familien ved å flytte gravene til Nelson Mandelas tre avdøde barn. Foto: Torbjörn Selander. FOTO: TORBJÖRN SELANDER Vis mer

Da Nelson Mandela 8. juni ble brakt fra sitt hjem til sjukehuset med en alvorlig lungebetennelse led sjukebilen havari på veien. Mange av de eldre tror dette skyldes forfedrenes vrede over at gravene ble flyttet.

Forlenger dødsleiet? De som tror på de ubekreftede ryktene om at Nelson Mandela holdes kunstig i live ved hjelp av medisinsk teknologi, tror nå at denne familie-feiden bare vil forlenge hans dødsleie. Men som det het i en kommentar i Sunday Times: «Ryktene om Mandelas død er, for å sitere Mark Twain, betydelig overdrevet.» Poenget er: Ingen utenforstående kjenner hans virkelige medisinske tilstand.

Winnie Madikezela Mandela, hans tidligere kone, uttalte fredag at Nelson Mandela er mye bedre i forhold til noen dager tidligere. President Jacob Zuma har uttrykt håp om at han snart kan forlate sjukehuset. Men egentlig er hele Sør-Afrika forberedt på hans død, bare kanskje ikke helt klare til å gravlegge ham.

GRAV-STRID:Mandla Mandela tar en spadetak for å bygge ny skole i Mvezo, Nelson Mandelas fødeby, hvor han er høvding. Der vil han også ha Nelson Mandela gravlagt.
FOTO: TORBJÖRN SELANDER
GRAV-STRID:Mandla Mandela tar en spadetak for å bygge ny skole i Mvezo, Nelson Mandelas fødeby, hvor han er høvding. Der vil han også ha Nelson Mandela gravlagt. FOTO: TORBJÖRN SELANDER Vis mer