Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Great Barrier Reef

Great Barrier Reef entrer kritisk fase

- De neste ukene blir avgjørende, sier forskere.

KRITISK: En usedvanlig varm februar har ført til økte havtemperaturer rundt Great Barrier Reef, forteller forskere. Foto: Randy Bergman / AP / NTB scanpix
KRITISK: En usedvanlig varm februar har ført til økte havtemperaturer rundt Great Barrier Reef, forteller forskere. Foto: Randy Bergman / AP / NTB scanpix Vis mer

Great Barrier Reef er det største korallrevet i verden, og strekker seg over et område på 345 400 kvadratkilometer ved kysten av nordøstlige deler av Australia. Nå slår forskere alarm, og spår dystre utsikter i vente.

- Korallrevet entrer en kritisk fase med økt varmestress de kommende ukene, sier David Wachenfeld, sjefforsker ved myndighetsorganet Great Barrier Reef Marine Park Authority (GBRMPA), ifølge AP.

- Prognosene indikerer at revet kan forvente seg pågående nivåer av termisk stress de neste to ukene, kanskje tre-fire, utdyper han.

UNDER VANN: Når Ben Burville dykker, blir han omringet av seler. Slik lokker han dem til seg. Video: ViralHog. Reporter: Bjørge Dahle Johansen/Dagbladet TV Vis mer

Bekymret over varme temperaturer

Havtemperaturen rundt revet har så langt vært opp mot 0,5 til 1,5 grader over den gjennomsnittlige mars-temperaturen. I områder lenger sør, har temperaturene vært opp mot to til tre grader over gjennomsnittet.

- Det kommende været vil avgjøre det endelige utfallet, sier Wachenfeld.

Myndighetsorganet GBRMPA har så langt mottatt 250 rapporterte tilfeller av korallbleking i revet, som trolig stammer fra de økte temperaturene.

Korallbleking betyr at deler av et korallrev har blitt kritthvit, noe som er en fryktet trussel mot korallenes eksistens. Når korallene mister sin farge, betyr det at de har mistet sine alger. Korallene dør ikke med en gang, selv om det kan se sånn ut, men de mister sin viktigste næringskilde.

Det har oppstått fire store slike episoder siden 1998. Den mest dødelige episoden fant sted i 2016, da det i slutten av mars viste det seg at rundt 1000 kilometer av den nordlige delen av Great Barrier Reef var blitt kritthvitt.

Forskerne sier at utviklingen som nå foregår potensielt kan bli like oppsiktsvekkende – om ikke mer.

Uvisst skadepotensial

- På nåværende tidspunkt er dette den mest drastiske korallblekingen vi noensinne har sett, sier forsker ved U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), William Skirving, ifølge AP.

Ove Hoegh-Guldberg, forsker ved det australske forskningssenteret Australian Research Council Center for Excellence, som spesialiserer seg innen korallrev, påpeker at det foreløpig er vanskelig å forutsi det fulle skadepotensialet.

- Dette kan karakteriserer som en blekeepisode fra ende til annen, og det ser ikke bra ut for den sørlige delen av revet. Jeg er veldig bekymret for situasjonen gitt de varme temperaturene og de foreløpige anslagene, sier han.

- Hvis revet avkjøler seg noe, vil korallene kunne komme seg. Men hvis det ikke gjør det, kan dette ende med en situasjon tilsvarende den i 2016 eller 2017.

Det er blitt anslått at hele 25 prosent av artene i havet lever på eller ved korallrev. Omtrent alle verdens tropiske korallrev vil trolig dø hvis den globale oppvarmingen overstiger 2 grader, ifølge FNs klimapanel (IPCC).

Hele Norges coronakart