«Green Boots» er ett av hundrevis av lik på Mount Everest

Nesten 300 mennesker har mistet livet på verdens høyeste fjell. Dette er historien om den mest kjente av dem.

GRØNNE STØVLER: Den døde klatreren har fått navnet etter de neongrønne støvlene. Dette bildet ble tatt ti år etter hans død. Foto: Dave Watson / AP
GRØNNE STØVLER: Den døde klatreren har fått navnet etter de neongrønne støvlene. Dette bildet ble tatt ti år etter hans død. Foto: Dave Watson / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

350 høydemeter fra toppen av Mount Everest ligger han, halvveis tildekket av en rød sovepose. Beina ligger utstrakt over stien, slik at fjellklatrere på vei opp må tråkke over de ikoniske grønne støvlene.

I over 20 år har «Green Boots» ligget på nordsiden av verdens høyeste fjell.

Kroppen ble funnet omringet av tomme oksygenflasker ved en hule, som nå har fått navnet «Green Boots»-hulen. Hulen har blitt en rasteplass for klatrere som vil bestige det 8848 meter høye fjellet.

«Green Boots» har aldri blitt formelt identifisert, men antas å være den 28 år gamle indiske politibetjenten Tsewang Paljor. Paljor drømte om å bli den første indiske mannen som nådde toppen av Everest fra nordsiden.

Sammen med Harbhajan Singh, Dorje Morup og Tsewang Smanla satte han i vei mot toppen i mai 1996.

- Nådde toppen

Mohinder Singh ledet en liten del av veien. Han har tidligere uttalt til BBC at det ble gjort flere feil i starten av ekspedisjonen.

Singh har forklart at den fjerde i reisefølget, Harbhajan Singh, hang etter de tre andre, og signaliserte dem til å stoppe for å returnere til camp, men at de tre enten ikke hørte eller ignorerte ham.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer