Greenpeace: - Hodeløs klimamelding

Miljøorganisasjonen Greenpeace feller en knusende dom over regjeringens klimamelding. De er særlig kritiske til deponering av CO2 på havbunnen og i sjøen. Også Natur og Ungdom er skuffet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dumping av CO2 i geologiske strukturer og i frie vannmasser er en spekulativ «løsning» på klimagassproblemet som vi ikke kan akseptere, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

Greenpeace påpeker at ingen vet hvor lenge CO2 kan lagres slik før det slippes ut i atmosfæren, og at deponeringen i seg selv vil kreve energi, og derfor føre til økte utslipp.

Greenpeace mener også at regjeringens mål om at halvparten av klimagassreduksjonen skal skje innenlands er utopisk.

- Når de kobler det norske kvotesystemet direkte med det internasjonale kvotesystemet, er det markedsprisen på kvotene som bestemmer hvor reduksjonen kommer, ikke politiske målsettinger, hevder Gulowsen overfor NTB.

Natur og Ungdom skuffet

Leder Elin Lerum Boasson i miljøorganisasjonen Natur og Ungdom er skuffet over regjeringens klimamelding. - Tiltakene er for svake, mener hun.

- I forhold til de bevisste lekkasjene som er kommet, er meldingen skuffende. Ap-regjeringen har ikke gjort annet enn å legge opp til forurensning siden de kom til makta, og denne meldingen er ingen snuoperasjon, sier Boasson.

Natur og Ungdom mener at tiltakene i meldingen er for svake, også på de to sektorene som har størst økning i utslippene av klimagasser, samferdsel og petroleumsindustri. Organisasjonen mener at reduksjon av trafikkvolumet, og en mindre utnyttelsestakt i oljeindustrien er nødvendig.

De er også kritiske til at det utslippsfrie gasskraftverket regjeringen går inn for, skal være et demonstrasjonsanlegg. Natur og Ungdom mener det burde vært et fullverdig kraftverk der strømproduksjonen ble brukt for å elektrifisere installasjonene på sokkelen.

- Det positive er at regjeringen vil begynne ratifiseringsprosessen av Kyoto-protokollen nå, uavhengig av hva som skjer internasjonalt. Det er et viktig miljøsignal fra Norge, sier Boasson.

(NTB)