Greenpeace-aksjonen avsluttet

Greenpeace avsluttet ved 20-tida tirsdag kveld sin aksjon mot en supertanker ved Statoil Mongstad i Hordaland etter påtrykk fra politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For å unngå konflikt med politiet, pakker vi sammen nå. Vi må stikke av for at politiet ikke skal beslaglegge utstyret vårt, sier kampanjeleder og sjef i Greenpeace Norge, Truls Gulowen til Bergens Tidende nettutgave.

Protest

I protest mot at USAs president George W. Bush nekter å ratifisere Kyoto-avtalen for å begrense CO2-utslipp i atmosfæren, okkuperte 20 aktivister fra Greenpeace supertankeren ved Statoil Mongstad i Hordaland tirsdag formiddag. Åtte - ti av aktivistene gikk om bord i supertankeren «Cosmic» for å hindre fartøyet i å levere 150.000 tonn råolje til USA, mens resten av aksjonistene oppholdt seg i gummibåter rundt tankeren.

Pålegg

Politiet tok seg ved 13-tida om bord i «Cosmic»og påla aktivistene å fjerne seg fra området av sikkerhetsmessige årsaker, og fordi de hindret båten i å seile.

Aksjonistene etterkom ikke påbudet, og politiet forsøkte hele tirsdag ettermiddag og kveld å få aksjonistene til å avbryte aksjonen. Ved 19.30 tiden opplyste lensmann Einar Vatne ved Lindås og Meland lensmannskontor at det så ut til aksjonen ville få en frivillig løsning, og en halvtime etter avbrøt aksjonistene aksjonen. Ifølge Vatne hadde aksjonistene gått med på å trekke seg bort fra tankeren og raffineri-området fordi de hadde fått den oppmerksomheten som de ønsker.

20 personer fra politiet befant seg da om bord i tankeren.

Ulovlig aksjon

Informasjonsleder Kåre Næss ved Statoil Mongstad opplyser til NTB at «Cosmic» driver lasting av olje. Næss fryktet at aktivistene fra Greenpeace ville bryte anleggets svært strenge sikkerhetsbestemmelser med sin markering, og dermed utsette seg selv og anleggets arbeidere for fare.

Næss understreket overfor Bergens Tidende tirsdag kveld at aksjonen var ulovlig, og bryter med sikkerhetsbestemmelsene på oljeraffineriet, men at det var for tidlig å si om de ville straffeforfølge Greenpeace.

Miljøvernforbundet støtter Greenpeace-aksjonen mot oljetankeren «Cosmic». I en pressemelding skriver forbundet at de mener aksjoner er et viktig symbol i kampen for å presse USA på defensiven i dens kamp mot Kyoto-avtalen.

(NTB)

AKSJONERTE: Greenpeace gjennomførte tirsdag en aksjon ved Mongstad-raffineriet og hindret det greskregistrerte fartøyet «Cosmic» i å forlate Statoils råoljeterminal med sin last på 150 000 tonn råolje til USA.
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 109742046


Varnish cache server