Greenpeace aksjonerer i Sande

Sande: Seks aksjonister fra Greenpeace klatret i morges opp langs en 45 meter høy pipe for å hindre Sande Paper Mill i å brenne søppel for å produsere energi til papirfabrikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Våre klatrere vil feste en teknisk anretning på toppen av pipa som gjør at den blir forseglet og ikke kan brukes. Bedriften må selv sende opp folk for å fjerne forseglingen før pipa kan brukes, sier Frode Pleym i Greenpeace til NTB.

Pleym regner med at hele dagen går med til aksjonen mot bedriften som ligger i Sande i Vestfold. I tillegg til forseglingen av pipa, ligger et Greenpeace-skip ved bedriftens kai.

Eksperiment

Greenpeace demonstrerer fordi de mener bedriften planlegger å gjennomføre et eksperiment hvor de skal brenne søppel i en prøveperiode på sju uker. I mai i fjor ble forbrenningsanlegget stengt på grunn av høye utslipp av miljøgiften dioksin. Men SFT ga tillatelse til prøveprosjektet for at bedriften skal finne ut om det er mulig å redusere utslippene. Greenpeace krever at den planlagte prøvebrenningen skrinlegges og at bedriften verken gjennomfører prøvebrenningene eller brenner søppel senere.

- Dioksineksperimentet kan føre til fortsatt eller økt forurensning av mennesker og miljø, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

Han mener at Sande Paper Mill gjerne må produsere energi til bedriftens øvrige virksomhet, men de må brenne rent og fornybart brensel - ikke søppel.

- Uforståelig

Administrerende direktør Rune Thoralfsson i Sande Paper Mill stiller seg uforstående til aksjonene.

- Anlegget vårt har stått stille siden mai i fjor, og vi er vel den eneste bedriften i denne bransjen som i dag har null utslipp - ganske enkelt fordi vi ikke brenner noe. Og vi har ingen umiddelbare planer om å starte forbrenning igjen, sier han.

Ifølge Thoralfsson vil bedriften i løpet av sommeren få installert et røykgassrenseanlegg som vil gjøre anlegget i stand til å brenne biobrensel og sortert avfall.

(NTB)