Greenpeace aksjonerte mot oljerigg

Greenpeace-aksjonister gikk i dag om bord på oljeriggen «Ocean Alliance» om lag 160 sjømil nordvest for Trondheim for å stanse prøveboringen. Kystvaktfartøyet M/S «Ålesund» er sendt til riggen for å stanse aksjonistene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Kystvaktskipet har fått instrukser om å pågripe aksjonistene som krenker sikkerhetssonen rundt oljeriggen. Etter både norsk og internasjonal lov er det forbudt å bevege seg innenfor en sone på 500 meter fra en oljerigg, sier politiinpektør Johan

Petter Iversen ved Kristiansund politidistrikt.

Det er ikke på det rene om en eller to aksjonister har klatret opp på riggen. Ifølge Greenpeace klatret to aksjonister opp fra en gummibåt. Politiet har fått melding om at bare en person er på riggen.

«Ocean Alliance» borer på en lisens som heter Hellan-Hansen på vegne av Norske Shell.

Flere aksjoner?

Aksjonen er den første i en rekke planlagte aksjoner mot norske oljeselskap. Greenpeace krever at oljeselskapene må slutte å lete etter olje og i stedet investere i forskning på fornybar energi.

- Aksjonen er en del av Greenpeaces verdensomspennende kampanje mot oljeleting. Jeg vil slett ikke utelukke at det blir flere aksjoner i norsk farvann, sier Greenpeaces klimaekspert Kalle Hesstvedt.

Vil stanse oljeleting

Greenpeace-aksjonistene har siden 19. mai fartet rundt med organisasjonens fartøy S/V «Stahlratte». Målet er norske farvann der oljeselskap driver leteboring.

- En rapport fra Greenpeace viser at man kan bare brenne en firedel av de fossile brennstoffene som allerede er funnet, dersom man vil unngå en klimakatastrofe med store konsekvenser for miljøet og samfunnet, sier Kalle Hesstvedt.

(NTB-Lily Kalvø):

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer