Greenpeace-aksjonist pågrepet

Politiet pågrep i dag Greenpeace-aksjonisten som hadde lenket seg fast til plattformbeinet på «Ocean Alliance» 160 kilometer nordvest for Trondheim. Mannen blir avhørt på riggen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Pågripelsen skjedde uten dramatikk klokka 06.20. Den danske aksjonisten er brakt opp i riggen for å avhøres av polititjenestemenn på stedet, sier politiinspektør Johan Petter Iversen ved Nordmøre politidistrikt til NTB.

Greenpeace-fartøyet «Stahlratte» ligger utenfor sikkerhetssonen på 500 meter fra plattformen.

Kystvaktfartøyet K/V «Ålesund» kom søndag ettermiddag fram til «Ocean Alliance» . Polititjenestemenn som var med i båten har avhørt mannskapet om bord på plattformen.

Greenpeace-fartøyet «Stahlratte» har 19 mann om bord, inkludert han som har lenket seg fast til plattformen. Båten har hele tiden ligget utenfor sikkerhetssonen på 500 meter fra plattformen. Politiet har vært i kontakt med «Stahlratte», men ikke avhørt

mannskapet.

Forbudt område

Oljeriggen «Ocean Alliance» driver prøveboring om lag 160 kilometer nordvest for Trondheim. Politiet fikk i 15-tiden i går melding om den ulovlige aksjonen og sendte «Ålesund» til riggen for å stanse aksjonistene

- Kystvaktskipet fikk instrukser om å pågripe aksjonistene som krenket sikkerhetssonen rundt oljeriggen. Etter både norsk og internasjonal lov er det forbudt å bevege seg innenfor en sone på 500 meter fra en oljerigg, sier politiinspektør Johan Petter Iversen ved Nordmøre politidistrikt til NTB.

Uansvarlig

«Ocean Alliance» borer på vegne av Norske Shell.

Organisasjonssjef Alf Kristian Lillebo ved Norske Shell i Kristiansund karakteriserer aksjonen som høyst uansvarlig.

- Det aksjonistene gjorde var å sette både sine egne og andres liv i fare med den type aksjon. Det kan være livsfarlig å ferdes på en rigg mens det foregår en boreoperasjon, sier Lillebo.

Flere aksjoner?

- Aksjonen søndag var en del av Greenpeaces verdensomspennende kampanje mot oljeleting. Jeg vil slett ikke utelukke at det blir flere aksjoner i norsk farvann, sier Greenpeaces klimaekspert Kalle Hesstvedt til NTB.

Greenpeace-aksjonistene har siden 19. mai fartet rundt med organisasjonens fartøy «Stahlratte». Målet er norske farvann der oljeselskap driver leteboring.

- En rapport fra Greenpeace viser at man bare kan brenne en firedel av de fossile brennstoffene som allerede er funnet, dersom man skal unngå en klimakatastrofe med store konsekvenser for miljøet og samfunnet, sier Kalle Hesstvedt.

Greenpeace har regnet ut at utslipp av CO2 må begrenses til 85 milliarder tonn om klimatrusselen skal avverges. Med dagens forbruk innebærer det at bruken av fossile brennstoffer må avbrytes om 25 år dersom det ikke blir gjort noe for å redusere utslippene.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer