90 TIMER: Greenpeace-skipet holdt seg i området i 90 timer før det ble slepet bort av kystvakta. Foto: REUTERS/Greenpeace handout
90 TIMER: Greenpeace-skipet holdt seg i området i 90 timer før det ble slepet bort av kystvakta. Foto: REUTERS/Greenpeace handoutVis mer

Greenpeace-aktivister blir ikke straffet for boringsblokade

Ville stoppe leteboring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kystvakta bordet i går kveld Greenpeace-skipet «Esperanza» etter et pålegg fra politiet om at skipet måtte fjerne seg fra stedet hvor Transocean Spitsbergen skal starte leteboring på oppdrag for Statoil.

Klokka 22.10 i går kveld fikk Greenpeace-skipet beskjeden om pålegget, og 22.50 hadde Kystvakta bordet skipet, deretter ble skipet slepet vekk av kystvaktskipet «KV Harstad».

- Etter å ha fjernet skipet et godt stykket unna drillpunktet, ble skipet frigitt. Det er besluttet å ikke straffeforfølge noen etter hendelsen, skriver politimester i Troms politidistrikt Ole Bredup Sæverud i en pressemelding.

90 timer Skipet hadde stått plassert i området i nesten 90 timer før det ble slepet bort seint i gpr kveld og i natt.

Politiet skriver i pressemeldinga at skipet ble bordet og tatt under slep sørover fra området, etter å ha nektet å etterkommet politiets pålegg.

Skipet ble deretter frigitt et godt stykke unna drillpunktet, opplyser politiet.

Esperanza ligger utenfor norsk territorialfarvann, og Greenpeace hevder bordingen er ulovlig ut fra havretten. Ifølge miljøorganisasjonen vil leteboringen skje altfor nær Bjørnøya og iskanten.

- Norsk kystvakt stopper en lovlig og fredelig Greenpeace-aksjon. Skipet Esperanza brukte sin navigasjonsfrihet, som folkeretten sikrer. Dette er kanskje upraktisk for Statoil, men vi har ikke brutt loven, i motsetning til Kystvaktens inngripen, hevder Greenpeace Internationals juridiske rådgiver, Daniel Simons til Greenpeace.

Henter aktivister Greenpeace sin okkupasjon startet tirsdag morgen kl 05.00, da 15 Greenpeace-aktivister okkuperte Statoils borerigg i 48 timer, før klatrerne ble fjernet av politiet og tatt med til Tromsø. Alle ble løslatt uten tiltale, opplyser Greenpeace. «Esperanza» vil nå hente tilbake aktivistene.
- Vi vil dra til Tromsø og plukke opp aktivistene som politiet har bragt dit tidligere. Vi har oppnådd det vi kunne så langt, sier arktisrådgiver Erlend Tellnes ombord på båten ifølge Greenpeace.

- Vi blokkerte Statoil fra å bore i 90 timer, og vi har rettet verdens øyne mot verdens nordligste prøveboring. Kampanjen for å redde Arktis fortsetter, og hundretusenvis av mennesker fortsetter å slutte seg til kampen. Snart er vi så mange at oljeindustrien ikke bare kan få oss tauet vekk lenger.

Tillatelse Miljødepartementet avslo fredag klagen fra Greenpeace som var knyttet til Statoils utslippstillatelse, og i avgjørelsen står det at boringen ikke er i strid med de overordnede føringene for petroleumsvirksomhet i Barentshavet. Dermed fikk Statoil alle myndighetsgodkjenninger til å starte opp, skriver NTB.

Greenpeace mener klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) hadde en gyllen sjanse til å vise at hun tok miljøet, iskanten og Bjørnøya på alvor.

- Den sjansen har hun ikke brukt, og vi er skuffet over avgjørelsen, sier Greenpeace i Norges leder, Truls Gulowsen.

Han sier de er overrasket over at Sundtoft ikke syns det er problematisk at et oljesøl, ifølge Statoil, kan treffe Bjørnøya på under en uke, og at hun kaller en slik risiko for «akseptabel».

- Vi er også skuffet over at Sundtoft velger å ignorere ny kunnskap fra Polarinstituttet, som viser hvor nær iskanten kan komme oljefeltet, sier Gulowsen.

SLIPPER PÅTALE: Ingen blir straffeforfulgt etter protesten. Foto: Greenpeace
SLIPPER PÅTALE: Ingen blir straffeforfulgt etter protesten. Foto: Greenpeace Vis mer