Greenpeace-aktivister risikerer 15 års fengsel

Russland vil statuere et eksempel for å stanse brysomme miljøaksjonister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

14 av de 30 er så langt tiltalt for sjørøveri. Det er det som har en strafferamme så strengt som 15 års fengsel.

Frontalangrep
Greenpeace sier selv at tiltalen er absurd, og at deres aksjon 19. september var fredelig.  Greenprace-skipet Rainbow Arctic Sunrise tok seg da fram til plattformen Prirazlomnaja i Barenteshavet, og bandt Greenpeace-banneret fast til plattformen.

-Enhver påstand om at disse aktivistene er pirater er like absurde som de er avskyelige. Det er fullstendig irrasjonelt, og gjort for å forfølge oss og få oss til å tie. Men vi vil ikke bli kuet, sier sjefen for Greenpeace International, Kumi Naidoo. Det er aktivister fra 19 land blant dem som er arrestert. De er alle satt i varetekt i to måneder i et fengsel i Murmansk.

Naidoo mener behandlingen av deres aktivister er et frontalangrep på retten til fredelig demonstrasjon.

Streng eller mild straff?
Det er det statlige energiselskapet Gazprom som eier oljeriggen som Greenpeace aksjonerte mot. Greenpeace-aksjonen rettet seg mot utnytting av oljefeltene i det følsomme Arktis, der Russland venter å finne store forekomster av olje og gass, som er drivkraften i russisk økonomi.

Greenpeace sier de vil bringe saken fram for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen hvis noen blir dømt for piratvirksomhet. Deres advokater gjør nå alt de kan for å hjelpe de fengslede aksjonistene.

President Vladimir Putin, som er kjent både for å ville ta vare på naturen i følsomme områder, men også som en mann med veldig lite toleranse for opposisjon, sa i forrige uke at Greenpeace-aksjonen ikke var piratvirksomhet, men at aktivistene forbrøt seg mot internasjonal lov. Statsminister Dmitrij Medvedev, som er tidligere styreleder i Gazprom, sa i går at man måtte få strengere straffer mot aksjoner i farlige områder.

Ikke for sarte sjeler
Forholdene i fengselet der Greenpeace-aktivistene sitter er ikke for sarte sjeler. De aller fleste av de varetektsfengslede er utlendinger som ikke snakker russisk. Kona til en av de fengslede, sjefen for Greenpeace Russlands medieavdeling, Andrej Allakhverdov, har vært og besøkt sin mann. Hun sier hun ikke hadde hatt noen kontakt med sin mann etter at han var arrestert, og reiste da fra Moskva til Murmansk. Etter å ha trengt gjennom et rigorøst byråkrati fikk hun møte sin mann i halvannen time.

- Alt så ut som i en film. Alle de trange korridorene med celler på begge sider. Vakter med hunder, vårt møte på hver vår side av en glassvegg med telefonrør på hver side, sier Allakhverdovs kone, Veronika, til The Moscow Times.

Allakhverdov fortalte til sin kone at alle Greenpeace-aktivistene sitter på hver sin celle, men at han delte celle med to kriminelle. Russiske fengsler er kjent for sine strenge fangehierarkier, og for sin brutalitet fangene imellom.

OPTIMISTISK MELDING: Briten Anthony Perrett i retten i Murmansk har god grunn for å ville gi uttrykk for optimisme. REUTERS/Stringer Scanpix
OPTIMISTISK MELDING: Briten Anthony Perrett i retten i Murmansk har god grunn for å ville gi uttrykk for optimisme. REUTERS/Stringer Scanpix Vis mer